Jazavac izleteo na put, pa pregažen, štetu od 8.500 evra plaća lovački savez: Životinja uginula u jarku

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Gotovo dve godine nakon incidenta, Hrvatski lovački savez moraće muškarcu iz Križevca da isplati nešto manje od 8.500 evra jer je na državnom putu udario u jazavca. Nesreća se dogodila 30. septembra 2022. godine, oko 23 sata, između Bolfana i Cvetkovca. Iako je vozio znatno sporije od maksimalne dozvoljene brzine, a i po struci je vozač, Križevčanin nije uspeo da izbegne životinju, a udar je naneo značajnu štetu njegovom automobilu.

Jazavac dugačak 35 centimetara i težak oko 16 kilograma prema rečima vozača istrčao je na put i zaleteo se u prednji branik "audija". Nakon toga je pobegao u jarak kraj put u kom je uginuo, piše Podravski. U tužbi se navodi da je 700-tinak metara od mesta nesreće bio postavljen saobraćajni znak "Divljač na putu". Osim policije, obavešten je i Hrvatski lovački savez.

"Pri izlasku iz Bolfana na ravnici mi je s desne strane vozila izleteo jazavac koji se kretao takvom brzinom da nisam uspeo da ga izbegnem. Prikočio sam, ali nisam mogao da ga izbegnem, a jazavac je nakon sudara još uvek bio živ, vrteo se u krug po putu i pao u jarak koji je bio pun vode, gde se i utopio" prisetio se vozač.

Odmah nakon sudara Križevčanin je u ovlašćenom auto-servisu zatražio procenu štete i popravku i zatražio naknadu od 5.700 evra. Hrvatski lovački savez osporio je tužbu i zahtev, ali se sud složio s oštećenim. Lovački savez mora da isplati 5.744 evra i  još 2.731 evro za naknadu sudskih troškova.

U obrazloženju presude navodi se da jazavac može biti "opasna stvar" ako iznenada iskoči na put, a za štetu koja nastane zbog opasne stvari odgovara njen vlasnik. S obzirom na to da je životinja došla s područja kojim gospodari Hrvatski lovački savez, jasno je da oni snose odgovornost, a tim više, dodaju, jer je muškarac vozio 65 km/h na deonici gde je dozvoljena brzina 90 km/h.

(Telegraf.rs / Večernji list)

Video: Oni nisu jazavci pred sudom, oni su jazavci pred vratima i mnogo su, bre, slatki!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA