Dan kada je Jugoslavija plakala: Avion JAT-a udario u vrh Maganika, mesto udara je vidljivo i danas

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Danas se navršava 51 godina od najveće avionske nesreće u Crnoj Gori, kada je JAT-ova Karavela "SE-210", na letu Skoplje - Titograd, udarila u planinski vrh Maganika - Babin zub.

Tog kobnog utorka, 11. septembra 1973. godine, JAT-ov avion, registracionih oznaka "YU-AHD", saobraćao je na redovnoj liniji Beograd - Sarajevo, preko Skoplja i Titograda, preneo je portal "rtcg.me".

Pored šest članova posade, u njemu je bilo 35 putnika iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz tadašnje Makedonije. Za komandama je bio jedan od najboljih jugoslovenskih pilota toga vremena, major Živojin Malgić.

Kontrola leta izgubila je kontakt sa avionom u 9 sati i 31 minut u trenutku kad su svi putnici i članovi posade stradali u stravičnoj eksploziji. Brzinom od 400 kilometara na sat, Karavela se zakucala u vrh planine. Mesto udara je vidljivo i danas.

Meštani okolnih sela prvi su došli na mesto nesreće. Međutim, niko nije preživeo stravičnu eksploziju. Identifikacija poginulih trajala je dve sedmice. Indentifikovano je samo 26 osoba. Njihove ostatke su preuzele porodice. S druge strane, neidentifikovani, njih 18, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na gradskom groblju Čepurci.

Nesreća na Maganiku je jedna od najvećih avionskih u bivšoj Jugoslaviji. Nikada sa sigurnošću nije utvrđen tačan uzrok, ali propusta je bilo više. Tehnički problemi, neadekvatno sastavljena posada, loše funkcionisanje navigacionog uređaja, sve u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima.

Na najvišoj koti Maganika nalazi se spomen obeležje koje čuva sećanje na ovu tragediju. TVCG je 2013. godine snimila dokumentarni film "Maganik 11 09", koji je sakupio svedočanstva, dokaze, sve što se moglo naći o ovoj nesreći i koji je pored zvaničnih podataka bacio novo svetlo na ovu tragediju.

Ostvarenje reditelja Saše Terzića nagrađeno je na Međunarodnom TV festivalu u Baru.

(Telegraf.rs)

Video: Uniforme stjuardesa i stjuarda JAT i Air Serbia kroz vreme

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA