"Ne vidim razloga da ja živim u zatvoru dok on slobodno šeta": Muža nasilnika puštaju na slobodu, žena očajna

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Ne vidim razlog da ja živim u zatvoru dok on slobodno šeta, preti i konstantno čini krivična dela", reči su žrtve porodičnog nasilja na mogućnost da ode u sigurnu kuću koju joj nude socijalni radnici u Hrvatskoj kao zaštitu od bivšeg partnera.

Za šest dana on izlazi iz zatvora, u kojem je završio na dve i po godine jer joj je pretio pištoljem, pratio ju je, zatočio u stanu s decom i izazvao pravo opsadno stanje. Život u skloništu ne želi ponovno da priredi deci, ali sistem nema bolje rešenje, piše Dnevnik.

"Osobi žrtvi nasilja i članovima njene porodice, ukoliko ona to želi može se priznati pravo na uslugu psihosocijalnog savetovanja i psihosocijalne podrške gde stručna osoba u neposrednom kontaktu s osobom žrtvom nasilja i članovima njene porodice radi na osnaživanju osobe i iznalaženju najboljeg rešenja", navodi Matea Jozić iz Zavoda za socijalni rad u Hrvatskoj.

Socijalni radnici su zatražili od suda i sud je potom i odlučio da mu izreknu sigurnosnu meru na slobodi.

"Mislim da mi ne može niko pomoći"

Sa suda odgovaraju da su uvideli da postoji direktna opasnost za sigurnost žene i dece, pa im se počinilac ne sme približiti na manje od 500 metara.

Obavestili su policiju koja je dužna da ga nadzire. Žrtva odgovara - i pre je imao zabranu, pa ju je više puta kršio.

"Mislim da mi ne može niko pomoći", rekla je žrtva nasilja.

"Mislim da se kod nas kvalitetno ne radi procena rizika koja je ključ jer treba videti je li taj čovek u zatvoru prošao psihološku obradu i je li utvrđeno je li se on unormalio", poručuje Sanja Sarnavka.

"Jedno od pisama koje su zaustavili kod slanja gde se obraća nekom prijatelju koji trenutno služi kaznu u Lepoglavi da, nakon što izađe, da mu čuva krevet u Lepoglavi jer očito se ima nameru da se vrati u zatvor", kaže žrtva nasilja.

Sarnavka predlaže da takvi pojedinci nose elektroničke narukvice za nadzor.

"Trebalo bi stavljati kod tako opasnih, ako se utvrdi da se nije dogodila ta promena nekakva i da on nije stvarno iskreno spoznao da je nasilje nedopustivo trebalo bi da se stavljaju one nanogvice i kontroliše kud se on kreće", kaže Sarnavka.

Takvu kontrolu neće imati, dok žrtva veruje da joj ni bekstvo na drugi kontinent ne bi pomoglo.

"Ne verujem da bi ga to sprečilo s obzirom na kakvu fiksaciju ima prema meni i koliku želju za osvetom ima jer on na mene gleda kao da sam zapravo ja ta koja je uništila njegov život", poručuje žrtva nasilja.

Ako joj se približi, biće uhapšen - uveravaju nadležni, dok je žena s dvoje dece prepuštena samovolji bivšeg partnera koji je uskoro - slobodan čovek.

(Telegraf.rs)

Video: "Moj muž ne može odmah da sazna": Oglasila se Tamara nakon vesti da je prijavila bivšeg za nasilje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ispravno

    10. septembar 2024 | 23:05

    Sigurne zakljucane kuce za ove muzeve a zene da se krecu sa decom.To je jedino ispravno.Plus nanogica bar 40 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA