Tuga u hrvatskom zoo vrtu: "Napustio nas je naš lav Leo", u Zagreb došao sa Palića

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zoološki vrt grada Zagreba napustio je jedan od najpoznatijih stanovnika. Afrički lav Leo uginuo je posle teške bolesti.

- Nažalost, ovaj put s vama delimo tužnu vest! Opraštamo se od Lea, osamnaestogodišnjeg lava koji je u Zoološkom vrtu Grada Zagreba živeo poslednjih deset godina - kazali su iz Vrta.

Leo je bolovao od neoperabilnog planocerularnog karcinoma u desnoj donjoj čeljusti. Bolest mu je dijagnostikovana u novembru prošle godine i od tada je bio na svakodnevnoj terapiji.

- Naši veterinari, zoolozi i timaritelji posvećivali su mu veliku pažnju. U poslednje dve nedelje njegovo se stanje izrazito pogoršalo pa je odlučeno da bude eutanaziran kako bi mu se sprečile dalje patnje. Uz Lea su izuzetno vezani naši radnici i posetioci, pa nas je ovaj događaj jako pogodio - kazali su.

​- Uvek je najteže kad životinja ostari ili se naglo razboli, rekao je početkom ove godine dr Jadranko Boras, veterinar iz Zoološkog vrta Zagreb, koji se brinuo o lavu Leu.

- To je relativno agresivni tip karcinoma, a javlja se na svim sluznicama. Opasna je bolest, terminalna dijagnoza. Životinje žive od šest meseci do godinu dana nakon dijagnoze - objasnio je tada dr Boras.

Da nešto nije u redu s Leom, primetili su dok je izraslina bila još sitna. Donja čeljust krenula je da mu otiče pa su odmah odlučili to mesto da snime rendgenom.

- To je bila stvarno mala oteklina, manja od ping-pong loptice. Mislili smo da je to oteklina od zuba. Nismo bili sigurni od čega je. Stavili smo ga na antibiotike nedelju dana da se to smiri jer smo bili spremni na vađenje zuba. Na kraju je ispalo ovo, nažalost - rekao je veterinar.

Od Lea nisu odustali iako je bolest bila terminalna. Hranili su ga i lečili dok im je pokazivao da ga ništa ne boli.

Došao iz Zoo vrta Palić, naslednik poslat u Turlu

Leo je od dolaska u Zagreb iz Zoološkog vrta Palić kraj Subotice životni prostor delio s godinu dana starijim lavicama Ajanom i Njotom. Te su sestre u Hrvatsku stigle iz Zoološkog vrta Artis u Amsterdamu. Leo i Njota postali su roditelji 2016. godine.

Njihov sin Tuma odselio se u zoološki vrt u Tuzli, a ćerka Uzuri je ostala da živi s roditeljima i tetkom. Iako se Leo deset meseci borio s teškom bolešću, većinu tog vremena proveo je u društvu voljenih lavica.

(Telegraf.rs)

Video: Borba za život ili smrt u surovosti džungle: Uplašeni lav se popeo na drvo pred krdom bafala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA