Slovenija izabrala Martu Kos za svog kandidata za komesarku EU, nakon povlačenja Tomaža Vasela

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Slovenija izabrala Martu Kos za svog kandidata za komesara, nakon povlačenja Vasela

Slovenija je potvrdila da će Marta Kos biti kandidat te zemlje za evropskog komesara, nakon što je Tomaž Vasel povukao svoju kandidaturu usled želje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da ima više žena u svom timu od 26 komesara, piše Politiko pozivajući se na izvor iz slovenačke vlade.

Kos je bivša ambasadorka Slovenije u Nemačkoj i Švajcarskoj i bivša potpredsednica liberalnog Pokreta Slobode premijera Slovenije Roberta Goloba, koja je raskinula saradnju sa Golobom pre dve godine nakon što je nakratko bila predsednički kandidat ove stranke.

Ona je navodno odbila da bude kandidat za komesara ranije ove godine, ali je sada prihvatila tu ulogu.

Slovenačko Delo ranije je objavilo da je Tomaž Vasel preneo Golobu da odustaje od kandidature za evropskog komesara zbog različitih stavova o funkcionisanju narednog sastava Evropske komisije (EK) koji proističu iz njegovih razgovora sa Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je nedavno povećala pritisak na određene zemlje da zamene svoje muške kandidate za komesare za žene kako bi ostvarila svoj cilj o ravnopravnoj zastupljenosti polova u novoj Komisiji, nakon što je samo devet žena imenovano za tim od 26 komesara, koji će ona predvoditi.

Svih 26 kandidata za komesare treba da odobri Evropski parlament.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zabelela se Ljubljana: U glavnom gradu Slovenije pao sneg

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA