Hrvatima počeli da naplaćuju gledanje televizije u bolnici: U Splitu uzimaju 3 evra dnevno

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

U Kliničko bolničkom centru Split pacijentima naplažuju uslugu gledanja televizije tri evra dnevnno.

Kako je preneo riječki "Novi list", u pitanju je praksa koja se raširila i po bolnicama u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Uz svu muku koju mora da istrpi zbog svoje bolesti, jedan pacijent u KBC Split požalio se na praksu ove bolnice da svojim "ležećim" pacijentima naplaćuje gledanje televizije. Cena je tri evra dnevno, što znači da bolesnik koji se leči 10-ak dana na nekom od sektora ovog KBC, samo za gledanje TV mora da izdvoji pozamašnih 30 evra.

Ako se lečenje oduži, platiće i više, ili će morati da odustane  od gledanja televizije.

U splitskoj bolnici kažu da su ugovorili ovu uslugu s jednom privatnom firmom, koja im osigurava ono za šta sami nemaju dovoljno novca da bi priuštili svojim pacijentima. S ovim modelom opremanja bolničkih soba TV uređajima krenulo se još pre dvadesetak i više godina. Sličan je princip i u drugim bolnicama u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku...

Deo ovih bolnica tu uslugu uopšte nije službeno ugovarao, deo je sklapao ugovore s kompanijom koja nudi televizore, a deo bolnica ubirao je privatnicima i mesečni paušal za bolničku blagajnu. Neki su pacijenti time bili zadovoljni, jer su ipak imali mogućnost zabave i skraćivaja vremena dok leže u bolnici.

Drugima, naročio onima koji nemaju velike prihodde ovakav sistem naplate TV programa nikako nije prihvatljiv.

"Značajna većina bolničkih prostorija u KBC Rijeka opremljena je TV aparatima koje su većim delom osigurali različiti donatori, a gledanje TV ne naplaćuje se pacijentima", kažu u upravi riječke bolnice.

U bolnici u Puli danas raspolažu s 50 TV prijemnika, koji je, kažu, ravnomerno raspoređen po sektorima i po sobama pacijenata. Za svaki uređaj uredno plaćaju pretpatu.

"Postojeći TV prijemnici nabavljeni su najvećim delom donacijama kompanija i pacijenata tokom proteklih desetak godina i u vlasništvu su ustanove. Postojeći TV prijemnici ne iznajmljuju se pacijentima i bolnica nema prihoda od istih, već je isto samo u cilju podizanja kvaliteta prilikom lečenja i boravka pacijenata u našoj ustanovi", kažu u upravi pulske bolnice.

KBC Zagreb, koji je svojevremeno odobravao praksu naplate gledanja TV-a pacijentima, danas je većinu soba za pacijente opremio TV uređajima koji su u vlasništvu bolnice. Njihovo korištenje ne naplaćuje pacijentima.

U udruženjima za zaštitu prava pacijenata podsećaju da naplata gledanja televizije nije hrvatski izum, već ustaljena praksa u klinikama šitom Evropske unije.

"S jedne strane to deluje nehumano, a bolnice se opravdavaju potrebom za pokrivanjem troškova održavanja tih usluga. S druge strane, ta praksa je vidljiva u drugim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. U Francuskoj i Belgiji u standardu naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali je ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač, navodi Jasna Karačić, predsednica Hrvatskog udruženja za zaštitu prava pacijenata.

Za Ivicu Belinu, predsednika Koalicije udruženja u zdravstvu (KUZ), naknada od tri evra visoka je u odnosu na činjenicu da je HRT mesečna pretplata 10,62 eura.

(Telegaf.rs)

Video: Zemljotres u Sisku uništio bolnicu: Pacijenti po hladnoći na ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭🔊❓❓

    9. septembar 2024 | 12:54

    Na zapadu gledanje TV u bolnici isto nije besplatno i nije deo terapije o trošku osiguranja ,jedino je wi fi signal besplatan.

  • Dennd

    9. septembar 2024 | 13:57

    A kad će kod nas pa i mi želimo tu EU ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA