Najezda stenica u Splitu, ljudi u panici: "Oblepili smo prozore, samo da ne uđu u kuću"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nije dugo trebalo da se biljne stenice nakon zagrebačke invazije pojave i pod Marjanom, od negde su došle do centra grada, udomaćile se nasred Tršćanske ulice.

Odabrale su krošnju raskošne pelegrinke (košćele) koja im je očigledno poslužila kao "mesto za rađanje". A odatle su se proširile naokolo, između ostalog poletele su i put stanova okolnih zgrada. Porodica iz Tršćanske koja živi u zgradi u neposrednoj blizini njihove baze ispričala je da su doživeli invaziju sitnih letećih napasti.

Jedno jutro otvorili su prozore, a onda na staklu, na jakom jutarnjem suncu, ugledali puno nečeg malog, sitnog, od dva do četiri milimetra, s paučinastim, čipkastim krilima i crnim tačkicama po četvrtastom telu, piše Slobodna Dalmacija.

Nije ih teško ne primetiti, kažu. Pa pričaju, ma ajde da je jedna, ma da su i dve, ali ovo je bio skup, ovo je bila invazija. A kako su čuli da su se neke od vrsta mrežastih stenica koje napadaju platane i hrast proširile po Zagrebu na sve strane, odmah ih je uhvatila nelagoda. Posebno kad su uočili da su im napadači odmah pokazali nameru ulaska u stan. Brzo su se uhvatili selotejp trake kao prvog sistema odbrane i one najhrabrije onemogućili u naumu. A onda je u drugom naletu otpora proradio i sprej.

"Stacionirale su se na rubu pozora, evo ih i na roletni. Ušle su i u rubove, u podnožje prozora. Malo stoje, pa se malo miču, letuckaju. Čim smo otvorili staklo, počele su ulaziti i na prednju stranu, očigledno s namerom da uđu u unutrašnji prostor. Beži, beži, odmah je išlo zatvaranje, uhvati te isti tren nelagoda u trbuhu, panika. Jer setiš se onih priča o stenicama koje turisti sa sobom nose u koferima. Usele se u dušeke, odeću, sisaju krv, naprave ogromnu štetu. Odlučili smo im se junački odupreti odmah. Baš smo razmišljali, znate kad smo ih prvi put primetili, odmah nakon velikog požara u Žrnovnici. Ko zna, možda su bežale od njega pa došle ovde, stablo na koje su sleteli je prekrasno", kaže bračni par.

Neke su uhvatili i kamerom i poslali fotografije Slobodnoj Dalmaciji. U svakom slučaju, nisu im se omilile. Kažu kako najverovatnije nisu svojom pojavom alarmirale susede jer većina zbog velike vrućine ima zatvorene prozore.

"Ali mi bismo svejedno rekli da je to invazija i da je baš ta pelegrinka izvor. E sad, je li to bio neki nalet pa su otišle dalje, ne znamo. Ali svakako nisu ugodne i čim smo ih videli rekli smo "brzo zatvaraj stakla, ne daj im da uđu". I znate šta smo uočili, vole žutu boju. Stavila sam veliki žuti peškir koji nosim na more na sušenje i imala sam šta da vidim, gomila ih se na njemu stacionirala. Očigledno ih mami žuta boja, bilo ih je svugde, ali žuto im je najdraže", govore oni.

Prate situaciju i dalje, čini im se da ih je manje, kažu da svako malo provere, zlu ne trebalo. Selotejp je tu, sprej je u pripravnosti. Slobodna Dalmacija splitskim biolozima poslala je fotografije insekata iz Tršćanske i pitala ih za mišljenje. Na prvi pogled smatraju da je reč o biljnoj mrežastoj stenici, najverovatnije vrsti Stephanitis pyri.

Tako bi se makar za početak dalo naslutiti, teško im je precizirati jer za pravu analizu treba puno više materijala. Najbitnije je ipak da su to stenice koje napadaju biljke, hrane se njenim sokovima. A ako čoveka malo i bocnu, to je samo zato što na našoj koži proveravaju ima li za njih onde jestivog materijala.

"To jeste utešno, ali isto čim čuješ stenica, bude ti mučno. Stenica je stenica, njoj je bitno da nešto sisa. Zato ipak dalje od nas, nek‘ se svako drži svoje teritorije", zaključuju stanari iz Tršćanske.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA