Dodik u Jasenovcu: Ovde smo da odamo poštu svim stradalima u Drugom svetskom ratu

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se danas u Jasenovcu obeležava sećanje na Svete novomučenike jasenovačke i da je u ovom logoru u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

"To je pogrom, veliki logor u kojem je u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba, a u Jasenovcu je bilo ukupno 700.000 žrtava", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je istakao da je Srpska pravoslavna crkva doprinela da se obeležava stradanje Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na srpske žrtve.

"Ovde sam da podržim, ne samo napore SPC, već i da odam poštu svim stradalim u Drugom svetskom ratu", rekao je Dodik.

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske održana je molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koje je NDH sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svetskom ratu na svojoj teritoriji.

Pomen su služili episkop pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin, prenosi Srna.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja se održava uz sasluženje brojnih arhijereja Srpske pravoslavne i drugih pomesnih crkava, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić i brojni vernici.

Muzej žrtava genocida je u četvrtak, 5. septembra, otvorio stalnu izložbenu postavku u zdanju "Ustaške bolnice", jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg koncentracionog sistema i logora smrti Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu.

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih održava se u spomen na žrtve genocida koje je hrvatska država (NDH) sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svetskom ratu na celokupnoj svojoj teritoriji.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Preživeli logoraši u Jasenovcu krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a od njih 1.073 samo je 169 uspelo da se dokopa slobode.

Delovi 45. divizije Jugoslovenske armije oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su hrvatske ustaše likvidirale, prema navodima jugoslovenske posleratne komisije, oko 700.000 mahom Srba, Jevreja, Roma i protivnika NDH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dodik: "Mislim da je sa odlukom Generalne skupštine UN potpisan kraj BiH"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA