Prijavila ginekologa u Osijeku za silovanje, ovo je njena ispovest: "Videla sam da to nisu prsti i osetila..."

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Pacijentkinja koja je ginekologa KBC Osijek prijavila za silovanje, nakon čega je on nepravosnažno osuđen ispričala je potresne detalje slučaja.

Postupak i dalje traje, a pomenuti lekar, iako osuđen, i dalje radi u osječkoj bolnici.

Pacijentkinja koju je silovao tokom pregleda 2021. godine progovorila je za Novu TV.

- Onda mi je rekao da legnem. Neku spužvu mi je stavio ispod stražnjice i gledao me vaginalno, pa prstima. I rekao mi je da mi ne može naći levi jajnik i da se okrenem potrbuške. Rekao mi je da se nalaktim na tu spužvu. Ja sam automatski bila u klečećem položaju. Osetila sam kako taj krevet škripi. On mi je rekao da podignem stražnjicu i da se povučem prema iza. I to mi je bilo čudno. Ja sam se okrenula i videla da nema te sonde. I da nisu više prsti. I osetila sam kako mi gura. Ja sam se okrenula i pitala što radite to? On je rekao ništa, ništa, pregledao sam vas prstima. Jer ja kad sam se okrenula, videla sam da je on izvukao onu stvar i da ju je stavljao u pantalone", ispričala je za Novu TV 37-godišnjakinja.

Lekar je nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora, ali postupak nije gotov jer je njegova odbrana uložila žalbu.

Osuđeni i njegov advokat tvrde da je pacijentkinja sve pogrešno protumačila. Dodaju da je medijski pritisak neprimeren i ističu da nije tačno da je nepravosnažno osuđena osoba i kriva.

"Moramo podsetiti da je jedno od temeljnih ljudskih prava i institut presumpcije nevinosti", rekao je advokat Krešimir Arambašić.

Osječanka koja je proživela opisano iskustvo kaže da ga se boji.

"Bojala sam se i do sada izlaziti iz kuće", rekla je.

Iz bolnice su se na upit pozvali na presumpciju nevinosti u tom slučaju. Na presumpciju nevinosti se pozivaju i Ministarstvo zdravlja, Hrvatska lekarska komora i KBC.

"Mi smatramo da im ruke nisu vezane, da su mogli preduzeti druge radnje da bi se zaštitila prava pacijenata, posebno prava pacijenata u budućnosti i da se preveniraju ovi slučajevi", rekla je Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.

Ističe i da je ženama neugodno u bolnici i da se osećaju nesigurno.

(Telegraf.rs)

Video: Filmsko hapšenje u Novom Pazaru: Mladić (27) sumnjiči se da je zapalio vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сведоци

    7. septembar 2024 | 05:44

    При прегледу са стране би морала бити медицинска сестра или две, па не би доктору пало на памет то што је пало.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA