Meštani gase vatru i pokušavaju da spasu svoje kuće: Širi se požar kod Srebrenice

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Požar koji je pre četiri dana izbio u srebreničkoj mesnoj zajednici Luka iznad kanjona Drine još nije ugašen, a situacija postaje alarmantna.

Ugrožene su dve kuće u kojima, srećom, niko ne živi. Međutim, ukoliko požar dođe do tih kuća ugrožena su i imanja sa životinjama, preneo jeportal "Klix".

Nakon što su vatrogasci otišli, u gašenje požara se uključilo lokalno stanovništvo pred kojima je besana noć.

Meštanin Luke Hamo Zulanović trenutno je na požarištu. On kaže da vatrogasci iz Srebrenice pokušavaju četiri dana bezuspešno da ugase požar. Uputio je apel nadležnima da reaguju.

"Trenutno gori visoka šuma - borovina, bukovina. Unazad sat vremena, nakon odlaska vatrogasaca, požar se proširio drugim krajem stena koje se vežu za livade gde se nalaze i dve stare kuće. Niko u njima ne živi", kaže Zulanović.

Dodaje da su meštani pomagali danas vatrogascima u gašenju požara.

"Pokušaćemo da spasemo kuće. Ukoliko požar obuhvati ove dve kuće i one izgore, u njihovoj neposrednoj blizini i opasnosti su goveda, tačnije 32 junadi od jednog meštanina", rekao je.

Ističe da je pokušao da stupi u kontakt sa svim relevantnim osobama koje bi pomogle u gašenju požara, međutim nije naišao na razumevanje.

"Zvao sam direktora Nacionalnog parka 'Drina' - nije mi se javio. Zvao sam komandira Vatrogasne službe u Srebrenici, on mi je rekao da ne sme slati ljude noću da gase požar i da ne želi da se nikome zamera. Zvao sam i načelnika Mladena Grujičića - on neće da mi se javi", zaključio je razočarano Zulanović.

Načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Srebrenica Adem Mehmedović rekao je za Srnu da je požar izbio na nepristupačnom terenu zahvatio jaruge i litice i da to onemogućava njegovo gašenje.

On je naveo da je juče zatražena pomoć od Oružanih snaga BiH, ali da još nije stigao odgovor, dok je helikopter Republike Srpske juče gasio ovaj požar, ali je zbog hitnosti upućen na požarište na Majevici.

Mehmedović je naglasio da požar preti predratnim drvenim objektima koje su koristili stočari, ali i staništu Pančićeve omorike koje još nije zahvaćena vatrom.

(Telegraf.rs)

Video: Helikopteri protiv vatrene stihije u Nacionalnom parku Sutjeska: AB212, Airbus H215, UH-1 i AW119

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA