Nevreme noćas tutnjalo Hrvatskom: Bujice, grad, odroni, olujni udari vetra, evo šta to znači za Srbiju (VIDEO)

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nevreme koje je tokom četvrtka zahvatilo severni Jadran, u noći na petak proširilo se na veći deo Dalmacije. Oko ponoći grmljavinsko nevreme zahvatilo je šire splitsko područje. Olujni udari vetra dosezali su gotovo 80 km/h, jugo je naglo okrenulo na tramontanu.

U Kaštel Lukšiću jedno se stablo odlomilo pod udarima vetra, ali srećom po automobile ispod njega, velike grane ovog stabla zapele su na okolnoj zgradi, pa nije bilo oštećenja na autima.

Do 3 sata u noć najviše kiše dobio je Rivanj u zadarskom arhipelagu, čak 108 litara po metru kvadratnom, više od mesečnog proseka. Susak je dobio 65 litara, a slede Zadar 45, Ljubitovica 43, Solin 42, Poljica 41, Kaštel Gomilica 37, Split 3 34 itd.

Velike količine padavina koje su pale u kratko vreme izazvale su mestimične bujice, a potoci su se s Kozjaka slivali kaštelanskim ulicama.

Posebno upozorenje stiglo je za vozače na područjima od Žrnovnice do Gornjeg Sitnog jer je obilna kiša izazvala manje odrone uz put. Ovom deonicom je noćas prošla i ekipa "Slobodne Dalmacije", pa kažu da svako malo na padne pokoji kamen.

Uz vetar i padavine, negde je kao na šibenskom području nevreme donelo i nešto grada, no svuda je osetno osvežilo. Primera radi, Šibenik je kasno sinoć merio samo 17 stepeni, a Split 18. Na Zvjezdanom selu Mosor temperatura je pala na 15, Na Velikom Kablu 11, a najviši vrh Hrvatske, Sinjal na Dinari, merio je 9 stepeni Celzijusa.

Prema prognozi za Hrvatsku, vreme će se tokom petka i u dane vikenda biti stabilno, no nova još jača promena vremena očekuje se u ponedeljak. Kako se navodi, biće to uvod u pravu jesenski nedelju.

Prognoza za Srbiju

Promena vremena stiže već sutra, a sve više će jačati i snažan ciklon sa Atlantika i sa zapada Evrope.

U petak se očekuje promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje. Pljuskova sa grmljavinom jutro će biti uglavnom u severoistočnim predelima Srbije, a posle podne i širom ostalih predela, narčito u jugozapadni predelima, gde će biti i najobiljijih pljuskova. Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C.

Za vikend sunčanije, tek ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura u subotu u većini predela biće oko 30 stepeni. Drugog dana vikenda očekuje se ponovo veoma toplo vreme. aksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32.

Znatno jače pogoršanje vremena očekuje se početkom sledeće sedmice. Sa zapada se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Video: Pljusak na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA