Požar na Majevici rasplamsava vetar: Nepristupačan teren otežava gašenje

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Više od 60 vatrogasaca i radnika Šumskog gazdinstva u Loparama učestvuje u gašenju požara na planini Majevici, a zatraženo je i angažovanje helikoptera.

"Šumski požar čije gašenje traje od juče zahvatio je nekoliko desetina hektara između Lipovica i Busije", rekao je starešina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Lopare Јovo Đurić.

On kaže da vatru rasplamsava vetar koji je u momentima jak.

Prema Đurićevim rečima, po izbijanju požara juče je obezbeđena kuća u kojoj živi starija žena i vatra za sada ne preti tom objektu.

Ljudstvo gasi vatru prilazeći požarištu sa naprtnjačama na leđima, na teškom planinskom terenu.

Načelnik Lopara Rado Savić kaže da je opština u stalnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite i da je zatraženo angažovanje helikoptera na gašenju požara.

"Težak je teren, ljudi su već iscrpljeni, mislim da bi angažovanje helikoptera dosta pomoglo, a vodu može dopuniti iz obližnjeg jezera Snježnica, da nam pomogne da se vatra ugasi", rekao je Savić.

On kaže da je požar već pričinio višemilionsku štetu i ističe da se mora stati u kraj neodgovornosti ljudi, jer je u uslovima visoke temperature i suše svako paljenje vatre na otvorenom opasno, a ovoga leta su požari na otvorenom svakodnevni.

"Šumski požar je u blizini potencijalog turističkog kompleksa na Majevici i ako se vatra proširi ugrožava se dosadašnja milionska investicija u tom delu", naveo je Savić, prenela je Srna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorča

    4. septembar 2024 | 16:41

    Ako je teren nepristupačan kako su onda ušli da požar podmetnu ?

  • Čika Velja

    5. septembar 2024 | 08:12

    Snježnica je pred ekološkom katastrofom! Nivo vode je pao za 17 metara,pa još samo fali da iz nje crpe vodu za požar?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA