Ribolovac Tomislav ulovio tunu impresivne težine: Nije prvi put, ali je najteži ulov

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ribolovac Tomislav Obradović iz Neuma ulovio je impresivnu tunu težine 115 kilograma na poluostrvu Klek, koristeći podvodnu pušku.

Ovaj izvanredni ulov nije prvi takav u Neumskom zalivu, ali je zasigurno najveći.

Tuna, poznata po svojoj snazi i brzini, predstavlja pravi trofej za svakog ribolovca, a Tomislavljev uspeh svedoči o njegovim veštinama i iskustvu u podvodnom ribolovu, piše Neumski portal.

Tuna je rod riba iz porodice skuša (Scombridae), koje žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i Mediteransko more.

Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste sposobne da postignu brzinu i do 70 kilometara na čas.

Za razliku od većine bele ribe, boja mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja nastaje usled prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik; koji tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba.

Neke veće vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom aktivnošću, podignu telesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje telesne temperature od 24-35 °C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6 °C). Ovo im omogućava da prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim delovima okeana.


(Telegraf.rs)

Video: Sve o stravičnom zločinu koji je potresao Bosnu: Komentar novinara koji je od početka na slučaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA