Poslanici u BiH mesecima ne rade, a ogromne plate redovno ležu na račun

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Kada zasedaju, javili se ili ne javili za reč, dobiće istu, ogromnu platu, a i kada ne rade po nekoliko meseci, prihodi im nisu umanjeni ni za jednu marku.

Tako, ukratko, izgleda svakodnevica narodnih tribuna u BiH, pa će tako dobar deo njih ove godine mesecima odmarati, jer je, može se zaključiti, preča bitka za glasove nego usvajanje zakona i donošenje ostalih odluka bitnih za građane.

Primera radi, deseta redovna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) održana je 9. jula. Redovnih više neće biti do nakon izbora, tj. tri meseca. A možda ni vanrednih.

"Neverovatno je da se ispred ozbiljnih problema građana i zakonskih procedura koje čekaju da budu usvojene stavlja politička kampanja koja se pretvorila u razna sela i zborove. Poslanici primaju redovno plate i za, mogu reći, u neku ruku, svoj nerad. Imamo i situaciju da, i kada zaseda Narodna skupština, dobar deo poslanika se nije nikada javio za reč. Čak se i ne pojavljuju na sednicama odbora i komisija. Tako da je generalno katastrofalno stanje. Prema mom mišljenju, trebalo bi uvesti određene mere za one koji apsolutno ne učestvuju u radu NS RS, njenih odbora, komisija", kaže za "Nezavisne novine" narodni poslanik Đorđe Vučinić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je nedavno da će redovno skupštinsko zasedanje početi nakon lokalnih izbora.

"U septembru neće biti sednica, a videćemo kada će biti u oktobru", rekao je Stevandić.

Međutim, mnogo drugačije stanje nije ni na nivou BiH. Septembar će, po svemu sudeći, proteći u pauzi.

"Nećemo utvrđivati termin nove sednice, u skladu sa ranijim dogovorima. Pokušaćemo da u toku izborne kampanje ne držimo sednice ukoliko baš ne bude nešto posebno važno. Sretno svima u izbornoj kampanji. Vidimo se po potrebi", reči su kojima je nedavno Nebojša Radmanović, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, okončao 21. sednicu ovog doma.

Delegati Doma naroda parlamenta BiH nisu zasedali od 19. jula, kada je održana hitna sednica, a kada će se sastati ponovo i da li će se to desiti uskoro - ne zna se.

"Ja smatram da je to zaista neprimereno, pogotovo sa aspekta novca koji primaju svi delegati. Većina njih ne dolazi uopšte ovde i u suštini ne radimo svoj posao koji je zasnovan na ustavu i zakonu. Mislim da je neprimereno da nema redovnih sednica, a ja ću se potruditi da bude organizovana hitna sednica, s obzirom na to da pripremam izmene jednog zakona. Pa makar neka im to bude povod da se vidimo", kaže Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

Na pitanje da li bi se ovakva "uspavanost" mogla povezati sa činjenicom da slede lokalni izbori, on daje nedvosmislen odgovor.

"Ima to veze jedno s drugom. Očigledno jedan deo njih, a govorim o vladajućoj strukturi, izbegava da pravi sastanke te vrste, jer bi, u stvari, otvorili prostor opoziciji da iznosi sve ono što nije u redu, a to im u ovom trenutku u političkom smislu ne odgovara", poručuje Miletić u izjavi za "Nezavisne novine".

Tek nešto bolje stanje je u Parlamentu FBiH. Nije bilo zasedanja u avgustu, pošto je bio kolektivni odmor, ali će biti sednica u septembru.

"Spominjalo se da ne bude sednica u septembru, kako se govornice ne bi zloupotrebljavale u kontekstu kampanje, ali je ipak na kraju odlučeno da ih bude", rekao je za "Nezavisne novine" jedan od poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Dok, dakle, narodni tribuni imaju tu privilegiju da im se na tekuće račune slevaju ogromne svote, a pritom odmaraju i po par meseci, "obični" radnici imaju tek nekoliko sedmica odmora godišnje.

"Političari u BiH su se poodavno odrodili od ljudi koji ih biraju. Nažalost, ono što se dešava jeste da građani opet u oktobru neće znati na adekvatan način da kazne one koji se bahato ponašaju. Ne postoji nijedna država na svetu koja ima ovoliki broj parlamenata na manjem prostoru, niti veći broj zastupnika ili poslanika na minoran broj stanovnika", kaže za "Nezavisne novine" Selvedin Šatorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

(Telegraf.rs)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bale

    4. septembar 2024 | 10:50

    Tako se radilo samo na divljem zapadu gde nema pravog Sherifa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA