Reakcija hrvatske ministarke na ispad Bulja i zabranu izložbe koju finansira Srpsko narodno veće: Zgrožena sam

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Na postupak sinjskog gradonačelnika Mire Bulja (Most), koji je zabranio održavanje izložbe Susret na tromeđi u gradskoj Galeriji Sikirica jer ju, naveo je, sufinansira Srpsko narodno veće, reagovala je ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručivši da je zgrožena.

"Zgrožena sam činom Mostovog gradonačelnika Sinja, gospodina Bulja, i porukom koju tim činom šalje", istakla je Obuljen Koržinek, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija RH, prenosi Index.

"Republika Hrvatska je demokratska zemlja i svi smo dužni da čuvamo temeljne vrednosti hrvatskog Ustava, što uključuje slobodu izražavanja i sve oblike umetničkih sloboda. U demokratskom društvu ne zabranjuju se niti se cenzurišu umetnički sadržaji", dodala je.

"Ono što posebno zabrinjava je činjenica da ovim činom gospodin Bulj šalje poruku nesnošljivosti direktno usmerenu prema jednoj nacionalnoj manjini. Hrvatska javnost zna da postoje brojni problemi i otvorena pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije koje s više ili manje uspeha rešavamo zadnje tri decenije", navela je Obuljen.

"Međutim, kao što ne želimo da bilo ko preti ili ograničava slobode pripadnika hrvatskog naroda u Srbiji, tako ne smemo dozvoliti da se u Republici Hrvatskoj zabranjuju umetnički sadržaji samo zato što su finansirani od strane jedne manjinske zajednice", poručila je minitarka Obuljen Koržinek.

Ministarka kulture i medija dala je "punu podršku radu Galerije Sikirica i njenim radnicima, kao i svim drugim umetnicima i kulturnim radnicima" s porukom da je "Republika Hrvatska demokratska država i da naša vlada neće dozvoliti ograničavanje sloboda i temeljnih vrednosti koje su upisane u Ustav Republike Hrvatske", navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Šesta specijalizovana izložba belgijskih ovčara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilić Bojan

    3. septembar 2024 | 17:08

    zsbole nju za Srbe, ovo je samo medjupartijski obračun..... Hrvati su to.....🙂

  • Перагеније

    3. septembar 2024 | 17:20

    Презиме је слика и прилика те немачке творевине.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA