Visoki kazneni sud preinačio presudu pedofilu iz Splita: Kazna mu sa šest povećana na 15 godina zatvora

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu žalilo se protiv presude splitskog suda koji je 57-godišnjeg muškarca osudio na šest godina zatvora zbog krivičnog dela polnog zlostavljanja i iskorišćavanja deteta mlađeg od 15 godina smatrajući da nisu dovoljno vrednovali uzrast žrtve kao i niz drugih okolnosti polnog zlostavljanja deteta. Zbog toga mu je Visoki kazneni sud kaznu povećao na 15 godina zatvora.

Visoki kazneni sud je, naime, usvojio žalbu tužilaštva na presudu. Tužilaštvo je kaznu od šest godina zatvora smatralo preniskom.

Kako je saopšteno, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu je na prvostepenu presudu podnelo žalbu zbog odluke o kazni jer je smatralo da je sud okrivljenom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u preniskom trajanju od samo šest godina, ne uvažavajući godine žrtve u vreme počinjenih krivičnih dela, kao ni niz drugih okolnosti na koje je tužilaštvo ukazalo.

Visoki kazneni sud je, prihvatajući žalbu tužilatšva, preinačio prvostepenu presudu i okrivljenog osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Smatrali su, kako je navedeno, da je prvostepeni sud trebalo da da veći značaj svim utvrđenim okolnostima i zaključili da se navedenom kaznom zatvora može izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenih krivičnih dela i uticati na počinioca, kao i na sve ostale, da ne čine ta krivična dela. Strožom presudom sud utiče i na svest građana o opasnosti krivičnih dela i pravednosti kažnjavanja.

Naime, 57-godišnji muškarac bio je prijatelj roditelja devojčice, koja je u vreme kada je izvršio krivična dela imala 11 godina.

Muškarac je teško bolesnu devojčicu sa velikim stepenom invaliditeta dve godine seksualno zlostavljao, iako ga je devojčica odgurivala. Ponavljao je to dve dog ga majka devojčice nije uhvatila kako sve što radi snima telefonom.

Izvršio je 29 teških krivičnih dela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja deteta.

Hrvatski mediji ranije su pisali da je za tih 29 krivičnih dela dobio po tri godine zatvora, za jedno krivično delo u pokušaju još tri, a za isto krivično delo u cezi sa iskorišćavanjem dece za pornografiju pet godina zatvora. Za svako od 100 krivičnih dela seksualne sloupotrebe deteta mlađeg od 15 godina osuđen je pojedinačno na 195 godina zatvora. Uprkos svemu tome, njemu je, naposletku, prvostepeno izrečena jedinstvena kazna od šest godina zatvora, a s obzirom na to da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, nije bilo poznato na koji način je obrazložena ta presuda.

(Telegraf.rs/24 sata)

Video: Duarte sa bele tačke doneo prednost Zvezdi protiv Napretka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA