Tone mrtve ribe prekrile kanal, smrdi na 10 kilometara: Šta se događa na jezeru Lisičine?

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Bez najave i upozorenja neko je ispraznio jezero Lisičine kod Voćina zbog čega je uginula velika količina ribe. Poluraspadnuta riba širi nesnosan smrad. Čini se da opasnost preti i ribi iz puno većeg jezera.

Užasni prizori uginule ribe i nesnosan smrad šokirali su ribare koji su u petak došli na jezero Lisičine kod Voćina. Jezero je potpuno isušeno, a ogromna količina ribe ostala je iza brane u bujičnom potoku koji vodi prema Dravi. Grozni prizori koje su zatekli ribari vide se i na snimcima koji prikazuju mrtvu ribu kako leži u kanalu u tek 30-ak centimetara vode koja otiče dalje.

"U tom potoku se napaja i stoka. Tamo je bilo nekoliko tona mrtve ribe. To je već poluraspadnuta riba koja ne može isteći odande jer je voda istekla iz jezera i u potoku se voda spustila na nivo koja je inače, znači oko 30 centimetara. Svih tih 30 centimetara debljine na mestima je uginula riba", opisuje užasne prizore Damir Tankosić iz Ribočuvarske službe virovitičko-podravskog okruga i Zajednice športskih ribolovnih udruga Orahovica, Čačinci, Zdenci, Crnac i Voćin.

"Navodno je branu podigao djelatnik iz firme Brana d.o.o. iz Virovitice, po nalogu Hrvatskih voda. Međutim, Hrvatske vode tvrde da one nisu dale nalog. Navodno su ujutro u 5 sati došli sanirati uginulu ribu. Ali to je razvučeno već skoro 20 kilometara dalje na ulazak u Dravu", zabrinuto priča Tankosić.

Ribočuvar kaže da je to već treći put u 10 godina da neko dolazi i u potpunosti ispušta vodu iz jezera bez da, kaže, obavesti ribočuvarsku službu ili onoga tko gospodari vodama, a to je ribolovna udruženje Virovitičko-podravske županije.

"Mi poribljavamo svake godine to jezero i to smo dužni čuvati po zakonu. Međutim, nas niko ni o čemu nije obavestio, nego su naši članovi ribari primetili da nema vode i pozvali nas. Ni jedna inspekcija se nije javila. Policija je rekla da to nije u njihovoj nadležnosti, kasnije su mi rekli da su razgovarali s Hrvatskim vodama koje su im rekle da će oni rešiti problem. Nema se šta rešavati. Problem je nastao i ne može ga se rešiti. Može se samo sanirati da ne dođe do razvoja raznih bolesti nizvodno", rekao nam je Damir Tankosić.

Ribočuvari su incident prijavili inspektoratima, pripremili su fotografije i elaborat te dopis o ekocidu.

"Ne znam tko je odgovoran, svi peru ruke od toga, koga god smo pokušavali kontaktirati. Sada idemo vidjti ko to tamo sanira i po čijem naređenju", kaže Tankosić.

No, stvar bude još i gora, navodno se ispušta voda i u 10 kilometara udaljenom jezeru.

"Dobio sam informaciju da se jezero 10 kilometara dalje isto ispušta. Sad idemo i na drugu lokaciju da vidimo zašto se tamo ispušta voda i tko je to odobrio, a da mi nismo obavešteni. Isto to se i tamo može dogoditi, a to jezero je prečnika oko 12,5 kilometara, znači šest do sedam puta veće površine, a isto je toliko i više ribljeg fonda u njemu", zaključuje Damir Tankosić.

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Video: Kolaps u Banja Luci: Nevreme paralisalo grad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    31. avgust 2024 | 12:49

    Potrovase nas sa svih frontova i iz vazduha i zemljiste i voda i hrana ... jadne ribe i ta stoka ...mada kada bolje razmislim ni mo nismo bolji od te stoke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA