Crna Gora izručila Turskoj Binalija Čamgoza

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Crna Gora izručuje Turskoj Binalija Čamgoza

Binali Čamgoz, koji je po poternici Interpola uhapšen u Crnoj Gori u julu 2022. godine, izručen je Turskoj, potvrđeno je portalu Dan.

Prema informacijama Dana, policija je Čamgoza privela juče iako advokatu i porodici nisu rekli zbog čega, a danas je predat turskoj policiji na podgoričkom aerodromu.

Ministar pravde Bojan Božović saopštio je da je prethodnih dana pristupio upoznavanju i analizi svih predmeta koji su u radu tog Ministarstva, posebno onih koji se odnose na ekstradiciju. On je za Portal RTCG naveo da smatra da je to odgovoran pristup, te da ovi predmeti shodno osetljivosti pitanja koja tretiraju, zaslužuju prioritet.

Bivši ministar pravde Andrej Milović odlučio je 22. januara da Crna Gora neće izručiti turskog državljanina Ankari.

Četrdesetjednogodišnjeg Binalija Čamgoza crnogorska policija prvi put je uhapsila po poternici Interpola jula 2022. godine.

Prilikom hapšenja, kod sebe je imao falsifikovani pasoš na ime Mehmet Ali Bajhan. Mesec ranije je koristeći taj falsifikovani pasoš u Budvi osnovao kompaniju "Lion & D", čija je delatnost izgradnja nekretnina.

Većinski vlasnik i izvršni direktor kompanije je, prema podacima Centralnog registra, takođe turski državljanin Deniz Aksu. U Registru nema drugih kompanija u Crnoj Gori na njihovo ime.

Turska je po hapšenju Čamgoza 2022. godine zatražila njegovo izručenje.

Viši sud je još u aprilu 2023. godine utvrdio da su ispunjeni uslovi za to, što je potvrdio i Apelacioni u junu iste godine.

Marko Kovač, ministar pravde u tadašnjoj Vladi Dritana Abazovića, nije donio odluku o njegovom izručenju Turskoj.

Nakon što je godinu i po, od jula 2022. do decembra 2023., proveo u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, Čamgoz je prebačen u Prihvatilište za strance.

Turska je Čamgoza potraživala zbog sumnje da je umešan u stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva, izjavio je večeras na pres konferenciji crnogorski ministar pravde Bojan Božović.

On je rekao da je ukinuto rešenje ministra pravde od 22. januara 2024. godine i da je doneto rešenje kojim se dozvoljava izručenje Turskoj Binali Čamgoza, prenosi RTCG.

Kako je dodao, juče je na sednici Veća za bezbednost razmatrana činjenica da je Binali Čamgoz pretnja po nacionalnu bezbednost Crne Gore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predstavljena akcija "Nabolja cena": Pogledajte šta je sve na spisku od proizvoda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA