Sin moćnog hrvatskog političara napravio popis dece koju želi da pobije: Sve je zataškano?

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Sin moćnog političara iz redova HDZ-a navodno je napravio popis dece koju želi da pobije, ali je, kako pišu hrvatski mediji, čitav slučaj zataškan.

Učenik 6. razreda osnovne škole (rođen 2011. godine) iz jednog slavonskog grada sastavio je navodno listu za odstrel desetak svojih vršnjaka. Na prvom mestu nalazila se devojčica iz njegovog razreda, a škola u kojoj se to dogodilo nije slučaj prijavila nadležnim organima, piše Index.

Problem je, pišu mediji, rešen tako da su dečakovi roditelji pozvani u školu na razgovor sa direktorom, psihologom i pedagogom, nakon čega je hitno premešten u drugu školu, u istom gradu. Dečakov otac politički je veoma uticajna osoba, član vladajućeg HDZ-a na visokoj funkciji, objavio je Telegram, kojem su poznata imena svih aktera, ali zbog činjenice da se radi o maloletnoj osobi ne navode podatke koji bi mogli otkriti o kome se radi.

Otac dečaka priznao da je mali problematičan

U podužem razgovoru s dečakovim ocem u njegovoj kancelariji priznao je da je ponašanje njegovog sina prema vršnjacima u školi problematično i da nije od juče.

Telegram je saznao da se prvi ozbiljan izgred, zbog kojeg su roditelji pozvani u školu, a učenik je dobio pisanu opomenu, dogodio već u drugom razredu osnovne škole. Otac dodaje da je dečak bio podvrgnut psihijatrijskom i psihološkom testiranju, ali se pokazalo da su nalazi bili u redu. Priznaje da je sin sklon vršnjačkom nasilju, ali opravdava to tvrdnjom da je u školi postao "sinonim problematičnog učenika, pa mu se stavljalo na teret i ono za šta nije kriv". Kaže da je o ponašanju njegovog sina ranije bio obavešten i Centar za socijalni rad.

Kada se pojavila priča o popisu za likvidaciju (njegov otac govori o "navodnom spisku" jer ga, kaže, nije video), nakon što su on i supruga pozvani u školu, sam je preduzeo potrebne mere, kaže, pa su dečaka odveli u Zagreb na pregled u Polikliniku za zaštitu dece Grada Zagreba kod psihologa. Išao je na tretmane, više su ga puta vozili u Zagreb, ali je ustanovljeno da je s dečakom sve u redu, kaže.

Ipak, kaže kako su ga on i supruga zbog mira roditelja u školi u kojoj se dogodio incident premestili u drugu školu.

U školi koju sada pohađa taj dečak radi i njegova majka.

"U novoj sredini dobro se snašao i nije bilo incidenata", kaže njegov otac u razgovoru s novinarom Telegrama. "Osim toga, mi u kući nemamo oružje, pa našu reakciju smatram primerenom", dodaje.

Roditelji deteta s popisa kažu da im nije bilo nimalo svejedno.

"Bili smo jako uznemireni i razočarani ponašanjem škole, koja nije ozbiljno shvatila učenikovu pretnju", kažu. Bojali su se, dodaju, i laknulo im je kada je učenik otišao u drugu školu.

Jedna od upućenih osoba s kojima je razgovarao Telegram rekla je da je direktorka škole u bliskim rodbinskim odnosima s bivšim istaknutim političarom, koji je član iste stranke kao i otac problematičnog učenika, pa se sve pokušalo "zataškati, umanjiti i svesti na dečji nestašluk". Takođe, dodaje, direktorki škole nije bilo u interesu da se slučajem pozabave Centar za socijalni rad, policija i Državno tužilaštvo. Zato je pronađeno rešenje - problematičnog će učenika premestiti u drugu školu.

Šta kažu u školi?

Iz škole prvo nisu reagovali na novinarske upite, da bi na kraju poslali sledeći odgovor:

"(...) možemo vas obavestiti da o navedenom događaju nemamo saznanja sve do vašeg upita, jer navodni popis koji Vi spominjete niko nije video te se sve temelji na ‘rekla-kazala’. Ono što nam je poznato jest to da je učenik o kojem pretpostavljamo da je reč, naveli ste prelazak u drugu školu [u odgovoru navode ime te škole] imao sukob s jednim od svojih vršnjaka. U takvoj situaciji pozivamo roditelje na razgovor, što smo učinili i u ovoj situaciji. Roditelji su samoinicijativno odlučili da dete prebace u drugu školu, jer su smatrali da će promena sredine pozitivno uticati na dete."

Centar za socijalni rad ništa ne zna?

Inače, iako je otac tvrdio da je nadležna kancelarija Centra za socijalni rad ranije bila upoznata sa problematičnim ponašanjem njegovog sina, za šta je naknadno pojasnio da se radilo o incidentu dok je dečak pohađao drugi razred osnovne škole (radi se o krajnje vulgarnom ponašanju prema učiteljici), iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad Telegramu su odgovorili da stručni radnici nadležnoga područnog ureda nemaju nikakva saznanja o situaciji iz upita.

Dodali su i da u odnosu na tog maloletnika nisu preduzimane mere porodično-pravne zaštite u nadležnosti Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Iz Opštinskog državnog tužilaštva su uputili novinare na školu i rekli kako ih zakon sprečava da daju ikakav odgovor na upit.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    29. avgust 2024 | 12:09

    Mali ustaša, "lepo" vaspitan, od roditelja verovatno fašističkog opredeljenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA