Razbuktao se požar kod Splita: Meštani u panici, kuće brane i civili, vatrogasci: "Ovo je veliki problem"

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Severni deo požarišta u Žrnovnici ponovno se aktivirao u otvoreni plamen u sredu uveče, oko 21 sat, te je tu poslat deo vatrogasnih snaga, izvestili su iz Županijskog vatrogasnog središta u Splitu.

Taj otvoreni plamen se pojavio na teško pristupačnom terenu između Sitnog Gornjeg i Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji što otežava napore vatrogasaca, rekli su u vatrogasnom središtu.

Vatrogasci su za Slobodnu Dalmaciju rekli da je situacija prilično ozbiljna te da se vatra širi na dva fronta, prema Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem. Zbog nepristupačnosti terena, vatrogasci požar gase s ceste. Kuće i građani za sada nisu ugroženi, a kako bi tako i ostalo, mnoge kuće brane i civili.

- Ovo je već deseti put da je ovde izbio požar, uvek smo ga mi meštani sprečavali - rekao je meštanin Zdravko Gruica.

Vatrogasci javljaju i da je situacija trenutno prilično ozbiljna, piše Slobodna Dalmacija. Vatra se širi na dva fronta - prema Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem, a teren je jako nepristupačan, pa su prisiljeni gasiti požar s ceste. Za sada nema ugroze ni za kuće ni za građane.

Slobodna Dalmacija piše da su joj mještani iz Sitnog Gornjeg rekli da se vatra opasno približila njihovim domovima te da su zbog toga u panici.

Pave Gruica iz Sitnog Gornjeg kazao je da je vatra došla na samo stotinjak metara od kuća.

- Nikako nije dobra situacija. Vatrogasaca ima malo na terenu, a požar nam je jako blizu kućama. Mi smo počeli razvlačiti gume i zalivati, ali hitno nam je potrebna pomoć - kazao je.

Trenutno duva vetar u suprotnom smeru, pa ide dalje od mesta, ali ako okrene na severozapad, mogle bi izgoreti kuće - govori zabrinuti Gruica za Slobodnu Dalmaciju.

- Aktivirao se požar na predelu Grabovac, Sitno Donje. Radi se o nepristupačnom terenu, gde nema puta ni za ljude ni za vozila. To je neprohodno, daleko, duva vetar, napravićemo šta možemo, puno nas je na terenu, čekaćemo ga na putevima, ali je zbog nepristupačnosti ovo veliki problem - kazao je za Radio Dalmaciju vatrogasni zapovednik Marinko Bogdan.

Tokom cele noći na požarištu u Žrnovnici dežuraće 250 vatrogasaca i 80 vozila, izvestili su vatrogasci.

Cesta Žrnovnica - Sitno Gornje - Srinjine zatvorena je oko 21 sata zbog požara u Sitnom Gornjem, javlja Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Požar u Žrnovnici buknuo je u ponedeljak uveče nakon udara groma, a rasplamsao ga je maestral u utorak.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA