Sud značajno povećao kaznu penzioneru iz Splita koji je 131 put polno zlostavljao bolesnu devojčicu

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Značajno je postrožena kazna 57-godišnjem penzioneru koji je u Splitu pre pola godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina za 131 krivično delo polnog zlostavljanja teško bolesne devojčice.

Visoki krivični sud, kako javlja Dalmatinski portal, prihvatio je pojedinačne kazne koje mu je izrekao splitski sud, ali je odlučio da prihvati žalbu Državnog tužilaštva i izrekao mu znatno strožu jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Ocenjujući osnovanost i zakonitost odluke o kazni, sud je zaključio da je žalba osnovana.

"Naime, prvostepeni sud pravilno je utvrdio okolnosti koje su u smislu članka 47. Krivičnog zakona od uticaja na odmeravanje kazne, pa je tako za olakšavajuće okolnosti na strani optuženog cenio njegovo narušeno zdravstveno stanje, depresiju i PTSP, bolest vanbračne supruge, te dosadašnju kaznenu neosuđivanost."

"Kao otežavajuće okolnosti, sud je pravilno cenio činjenicu starosti oštećene u vreme izvršenja dela od koje je optuženi stariji 43 godine, kao i to da je iskoristio i zloupotrebio poverenje cele porodice, pa i oštećene, kako bi izvršio veliki broj krivičnih dela."

"Međutim, u pravu je državni tužilac kada ističe da je veći značaj trebalo dati činjenici da je optuženi dela činio u dužem periodu, da se radi o ukupno 131 krivičnom delu, da zbir svih pojedinačnih kazni iznosi 195 godina i da je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od šest godina prenisko odmerena i neće ostvariti svrhu kažnjavanja."

"Zato je po oceni Visokog krivičnog suda opravdan zaključak da će se upravo jedinstvenom kaznom od 15 godina prema optuženom ostvariti svi vidovi i svrhe kažnjavanja. Naime, optuženi je iskazao odlučnost i upornost u izvršnju krivičnih dela kada je za dve godine prema istoj oštećenoj počinio 131 krivično delo polnog zlostavljanja i iskorištavanja deteta. Radi se o detetu čije je poverenje stekao družeći se s njenim roditeljima u stanu koji im je iznajmila njegova sestra", navodi se u presudi Visokog krivičnog suda.

(Telegraf.rs)

Video: Pitali smo sugrađane da li bi letovali sa roditeljima: "Moji više ne vode na more"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA