Oglasili se čelnici BiH o seriji napada na srpsku decu u Mostaru: "Bojim se da ne padne mrtva glava"

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Ministar za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara BiH, Sevlid Hurtić posetio je danas mostarska prigradska naselja Opine i Baćevići u kojima su pre nekoliko dana zabeleženi napadi na decu srpskih povratnika.

U Opinama je grupa nepoznatih osoba, za koje se iznosilo da su pripadnici "Ultrasa" nanela povrede trojici mladića, od kojih je jedan maloletnik.

U Baćevićima, u kojem žive pretežno srpski povratnici je više nepoznatih osoba napalo decu, a prethodno je igralište i naselje oblepljeno fašističkim simbolima i natpisima "Ultrasi" i "Zrinjski", a meštani su tvrdili da se ranije kroz naselje čula i rafalna paljba.

U Malom Polju kod Blagaja, južno od Mostara grupa za sada nepoznatih osoba fizički je nasrnula na trinaestogodišnjaka koji je na sebi imao majicu sa obeležjima Fudbalskog kluba "Velež", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Hurtić se u izjavi za novinare, dotakao i huliganskog napada koji se krajem aprila dogodio u Stocu kada je grupa od desetak maskiranih osoba napala četvoricu mladića.

"I sinoć je zabeležen slučaj napada na dete južno od Mostara i ovo mi liči na smišljene i kontinuirane događaje i da neko želi da ovde bude tenzija i da stanje bude napeto, a deca nam ispaštaju. Hvala Bogu da nema težih posledica, a u razgovoru sa roditeljima napadnutih mladića u Opinama, oni su najveće kritike uputili prema MUP-u HNK, prema komesaru i njegovom zameniku i direktno su rekli: 'Počnite raditi svoj posao'. Jer, ako ne budu radili svoj posao, roditelji su mi rekli da će se oni sami organizovati i dočekivati jedni druge. Bojim se da neće pasti mrtva glava u Mostaru", rekao je Hurtić, prenosi Avaz.

Podvukao je da svi treba da rade na tome da se u Mostaru spuste tenzije te da ima informacije o tome da je identitet svih počinilaca poznat.

Na pitanje da komentariše to da se u vezi napada nije oglasio niko od nadležnih ni iz Gradske uprave ni ministar MUP-a HNK, Hurtić je naveo da je pre svega u posetu došao s ljudske strane.

"Došao sam da razgovaram s decom, njihovim roditeljima, da vidim koliko mogu razgovarati s kolegama u Savetu ministara BiH, jer to nije naša nadležnost. Ali, naravno, sramota je da gradonačelnik Mostara nije došao ni na jednu poziciju da razgovara s tim ljudima, da smiri situaciju, da dođe komesar. Isto kao da ovde teče reka, prolazi voda i šta se desilo - zanemarimo. Ne smemo zanemariti, jer ne daj Bože da se desi smrtni ili slučaj s težim posledicama. Za mene je dete-dete, ja svima dajem podršku. Vama novinarima savetujem da prozivate one koji ne rade svoj posao i da ih pritiskate", rekao je Hurtić.

Dušan Golo, predsednik Koordinacije Srba Mostar izjavio je ranije za Srnu da se događaj u Baćevićima nije desio spontano jedno veče, već nekoliko dana.

"Pre petnaest dana su nepoznate osobe išle kroz naselje i pucali rafalnom paljbom, pa smo ćutali. Pre pola godine su prebili momka, pa smo ćutali. Ovaj put su tri dana lepili nalepnice s kukastim krstom i 'U' slovom. Momci koji su bili prethodnica starije grupe su maloletni, uzrasta 14, 15 godina. Oni su bili zaduženi da lepe te plakate, a naša deca su to odlepljivala i onda su došli stariji i pitali ih ko odlepljuje, nakon čega je jedno dete udareno u glavu. Tragedija u svemu tome je, a što me zanima, ko je štampao kukaste krstove i podelio toj deci i spremio ih u naselje gde žive Srbi? Kakve su to poruke, da dolaze sa teleskopskim palicama. To je, odgovorno, tvrdim bilo organizovano. MUP nije pravovremeno reagovao i ponovo se vrši relativizacija da su se deca tukla", rekao je, između ostalog, Golo.

Ustvrdio je da se niko u Baćevićima ne oseća sigurno.

"Deca moraju u školu, boje se. Ko garantuje da ih neće prebiti? Kao predsednik sam izašao u javnost sa ovom pričom da se ovo ludilo zaustavi", naveo je Golo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nekoliko maloletnika napalo učenika, umalo ga ubili: Snimak tuče ispred Mašinske škole

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bale

    26. avgust 2024 | 15:28

    Previse je ustastvo uhvatilo maha i treba im stat ba rep, sto ore to bolje.

  • Mihailović

    26. avgust 2024 | 14:18

    Gledajte, šef CIE bio u regonu, zašto ? Pratite dešavanja i sve će biti jasno. Ili će se smiriti napadi ili eskalirati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA