Bračni par u Jadranu napali pirati? "Vrebali su nas, slali dron, a onda su nas pojurili gliserom"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ima li pirata u Jadranu? To verovatno niko ne bi pomislio, ali bračni par nautičara, koji je plovio hrvatskim delom Jadranskog mora, ispričao je za Morski priču kakvu bismo očekivali na nekim egzotičnim destinacijama.

Par tvdi da se piratstvo odvija od Šolte, Brača, pa do Hvara...

Kako bračni par tvrdi za Morski portal ovog leta prošli su mnoga ostrva Jadranskog mora, od Mljeta do Biševa i Visa, kao i svakog leta do sad, ali ono što im se dogodilo na Šolti i Hvaru nisu očekivali.

"Suprug i ja smo 13. avgusta isplovili na Šoltu i usidrili se u uvalu pre uvale Zaglav. Tamo smo primetili nomadske lopove, znaju da podignu dron danju i noću i vrebaju. Prenoćili smo, nismo mirno spavali, i ujutro krenuli do Brača, okupali se, i dalje na Hvar, u uvalu dve uze pre Starog Grada, sve su uvale bile pune brodova osim ove, nije bilo nikoga i usidrili smo se. Tu smo ih opet primetili, ovi put i više. Kad gledate s mora šumu i nisko rastinje, neprohodno je, nema puteva. Međutim kad uzmete dvogled ili prošetate da bolje vidite šumu, puna je bunkera za koje pomislite da su žbunja", tvrdi par.

Gledali smo ih s obale kako se penju na brod

Tvrde kako su primetili dron na vrhu brdašca.

"Kao i kad je pao mrak, u šumi se noću mogu videti mala svetla, čuju se glasovi, a u bunkeru blizu mora, videli smo i odraslu osobu. Tu noć neko je pokušao da nam provali na brod, prepoznajemo zvukove penjanja i gaženja po brodu, srećom, od straha nismo spavali. Reflektori su nam radili celu noć kao i svetla u moru. Sutradan smo izišli malo da sednemo na škrape i na vrh uvale uočili dve osobe na supu, računajući da su stranci. U međuvremenu je suprug otišao da prošeta i malo pogleda nedostupnu šumu prepunu bunkera, kad se okrenuo, osobe na supu su bile u brodu, kamera na brodu ih je oterala, ali su isto hteli da ukradu štap za ribu koji je bio na krmi, ali bezušpesno", tvrdi par nautičara.

Kažu da su se nakon toga skupili i digli sidro.

"Onako pomalo u šoku, uputili smo se u Maslinicu na Šoltu oko 19 časova. A to nam nije bio prvi plan, trebalo je da se usidrimo negde bliže, ali od šoka nismo previše razmišljali. Nešto pre Splitskih vrata, ispod Brača, pojavila su nam se dva drona poviše broda. More je postajalo sve valovitije, a mrak je počeo da pada, nije bilo mesečine, mrkli mrak. Mislili smo da je neko u prolazu, vojska, policija... međutim pojavio se u daljini za nama i neki crni brod, bez svetla za prednost prolaska, niti je bio na radaru. Plovili smo 7 milja lagano, da bi nakon 2 sata vožnje, negde ispod uvale Tatinja na Šolti, oni i dalje bili tu, ali ovaj put su nam nešto bacili na provu, na tankom konopčiću je nešto visilo i plesalo po palubi, levo, desno, na velikim talasima. Tu smo se dobro prepali i zvali 112. Oni nam nisu mogli nikako pomoći, spojili su nas s pomorskom u Rijeci da se bar telefonski pratimo, šta se događa", navodi par.

Misteriozni crni brod i dron

Kako dalje navode, pomorska je osigurala da ih policija čeka u Maslinici, i rekli im da ni slučajno ne diraju to što im je na palubi.

"Crni brod se približavao i pokušali smo da vidimo bilo šta, ali neuspešno, samo njihov crni dim iz broda kad su hteli da nam se približe, bez ikakvog odgovora na naše upite, tad mi se i mobilni isključio, tako da pomorskoj na liniji nije bilo svejedno, njihov brod bi do nas mogao doći tek za 3 sata, a nama je trebalo još nekih pola sata do Maslinice. Tu je suprug dao gas, 20 čvorova, pratili su nas", svedoči žena.

Tvrdi da im je, kad su skrenuli prema Maslinici, to što je bačeno na palubu palo u more.

"Tu su bili najveći talasi. Krenuli smo u uvalu Šešula, oni za nama, zalomili smo za dalje u Maslinicu, a oni su isto okrenuli brod iz Šešule i ugasili svetlo, više ih nismo mogli videti, povukli su dronove. Izašli smo u Maslinicu u šoku oko 22 časa, ovima iz pomorske je bilo lakše jer smo na sigurnome, a policajac tu nije mogao ništa. Samo je napravio zapisnik. U biti, niko nije mogao ništa. Kao da se i nije dogodilo".

Par sada ima mnogo pitanja na koje nema odgovor.

"Kakav to dron može da leti preko dva sata u onakvim uslovima, (vojni?, nabavljen na crnom tržištu). Ko je bio na crnom brodu dužine nekih 7, 8 metara, koji se uopšte ne vidi u crnom mraku pogotovo ako nema svetla. Je li moguće da su hteli da ukradu brod ili možda nešto drugo? Treba li da imamo kakvu zaštitu sa spbom kad idemo na more brodom? Nema nikoga da ti pomogne. Naš brod je u odličnom stanju, redovno održavan, s dosta opreme, ali izgleda nedovoljno opreme za ovakve situacije, i to ćemo od sada promeniti. Imamo dosta iskustva u plovidbi, suprug je pomorac", kaže žena.

Ona je rekla da je odlučila svoju priču da ispriča kako bi upozorila sve koji plove Jadranom.

"Da postanemo svesni opasnosti koje vrebaju, jer vidim da se o tome jako malo piše. Jeli moguće da takvo nešto postoji kod nas?", navodi žena.

Iz Morskog navode da su poslali upit splitskoj policiji.

(Telegraf.rs)

Video: Sead novu kuću gradi ovoga puta za sugrađanina koji je teško bolestan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA