Kroz BiH za šest godina prošlo više od 140.000 ilegalnih migranata, putuju prema Evropi

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ove su godine u BiH su nazad primili 1.800 ilegalnih migranata koji su pokušali da pređu granicu sa susednim državama

Policijske snage u Bosni i Hercegovini registrovale su više od 140.000 ilegalnih migranata koji su kroz tu zemlju prošli na putu ka zapadnoj Evropi od 2018. godine, potvrdio je Žarko Laketa, upravnik Službe za poslove sa strancima

.U intervjuu za lokalne medije Laketa je kazao kako su među ilegalnim migrantima dominirali državljani Avganistana, Pakistana, Iraka, Sirije i  Bangladeša.

Ocenio je kako su ilegalne migracije trenutno pod nadzorom i dodao kako se kontinuirano kontroliše stanje u centrima za privremeni smeštaj ilegalnih migranata, uključujući provere osoba koje tamo borave.

Zadržavaju se najduže mesec dana

U tim centrima koji su smešteni u okolini Sarajeva i na području Unsko-sanske županije tokom leta je boravilo do 1.500 osoba. Ilegalni migranti u BiH, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), zadržavaju se najduže do mesec dana jer im je jedini cilj da pokušaju da pređu granicu s Hrvatskom i nastave put ka Zapadu.

IOM je ranije sproveo anketu među ilegalnim migrantima, a ispitanici su naveli kako je njih više od 70 odsto najmanje jednom neuspešno pokušalo da pređe granicu, pri čemu ih je zaustavila policija.

Proterano 1.766 stranih državljana

Laketa kaže kako BiH sada u celosti sprovodi svoje obveze koje proističu iz sporazuma o readmisiji odnosno prihvatu ilegalnih migranata sklopljenim s drugim državama.

Ove su godine u BiH su nazad primili 1.800 ilegalnih migranata koji su pokušali da pređu granicu sa susednim državama. Istovremeno je proterano 1.766 stranih državljana, a za njih četvoricu je utvrđeno kako su predstavljali pretnju po nacionalnu sigurnost BiH.

(Telegraf.rs)

Video: Mučan snimak sa hrvatske granice: Hrvatski policajci tuku migrante

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA