Luksuzna jahta ukrajinskog tajkuna i Putinovog kuma prebačena iz Trogira u ratnu luku Lora

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Ukrajina je planirala da proda jahtu, čija se vrednost procenjuje na oko 200 miliona dolara, kako bi tim novcem finansirala obranu zemlje

Jahta "Royal Romance" trenutno je na prisilnom vezu u splitskoj ratnoj luci Lora, nakon što je 27. jula stigla iz Trogira u jutarnjim satima. Na ovu luksuznu jahtu primenjene su mere ograničenja raspolaganja imovinom na osnovu Zakona o merama ograničavanja.

Pre dolaska u Split, jahta je bila blokirana u Trogiru više od dve godine. Advokati koji zastupaju ruskog biznismena Alekseja Inkina i kompaniju "Lanelia Holdings" traže njen povraćaj i odštetu od 35 miliona evra.

Tvrde da se na Inkina ne primenjuju blokade ruske imovine od strane članica Evropske unije. Prema njihovim rečima, jahta više nije u vlasništvu ukrajinskog proruskog oligarha Viktora Medvedčuka, koji je kum ruskogm predseniku Vladimiru Putinu.

Navode da je Medvedčuk 2021. godine prodao jahtu kompaniji "Lanelia Holdings", preneo je hrvatski portal "Morski".

Međutim, vladina Stalna grupa za primenu i praćenje sprovođenja mera ograničavanja ne slaže se s tim tvrdnjama. Smatraju da je kompanija  "Lanelia Holdings" povezana s Medvedčukom i da služi za prikrivanje stvarnog vlasništva nad jahtom.

Ukrajina je planirala da proda jahtu, čija se vrednost procenjuje na oko 200 miliona dolara, kako bi tim novcem finansirala obranu zemlje. Ali Županijski sud u Splitu rešenjem od 25. juna ove godine ukinuo je privremenu meru za "Royal Romance", što je dodatno zakomplikovalo situaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Splićani osuđuju napad na vaterpoliste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena lukacevic

    15. avgust 2024 | 07:11

    A jahta, vinogradi dvorci limuzine Zelenskog, ko će to da zapleni!?

  • Oki

    15. avgust 2024 | 07:20

    Prodaju tudju imovinu i pare uzimaju za sebe......kakvo finansiranje rata......to samo budala veruje

  • ANTE BAN

    15. avgust 2024 | 08:35

    Rusiji kao agresoru,- zaplijenili smo sve moguće do čega smo došli! Siguranb sam da će nas sada u ovome slijediti i- bratska Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA