Požar kod Bileće stavljen pod kontrolu, ujutru se nastavlja gašenje na Tjentištu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Helikopterske jedinice rano ujutru počele su da gase požar koji je ostao na Tjentištu i tada su ga uspešno ugasile, ali se oko podneva pojavio novi požar

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je večeras da je požar kod Bileće stavljen pod kontrolu, dok će gašenje vatre u Nacionalnom parku Sutjeska biti nastavljeno ujutru.

Kusturić je dodao da su vatre koje su u blizini Bileće ugrožavale kuće uspešno lokalizovane i sanirane, i da jedino gori nisko rastinje na par mesta, koje vatrogasci gase, prenosi RTRS.

''Nakon šest sati provedenih u helikopterima sleteli smo u Trebinje, dogovor je da nastavimo gašenje vatre sutra ujutru u šest časova, kada polećemo direktno na Tjentište, da u prepodnevnim časovima ugasimo novi požar koji se pojavio u kanjonu Sutjeske, a koji, nažalost danas nismo uspeli da ugasimo zbog jakog vetra koji je počeo da duva'', naveo je Kusturić.

Istakao je da su helikopterske jedinice rano ujutru počele da gase požar koji je ostao na Tjentištu i da su ga tada uspešno ugasile, ali da se oko podneva pojavio novi požar.

''Gasili smo ga do 14.30 časova sa tri helikoptera, jednim Helikopterskog servisa Srpske i dva Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Ta dva i po sata smo leteli u gotovo nemogućim uslovima, jer je vetar duvao brzinom 80 kilometara na čas, pravio nam jake turbulencije, a požar se širio neverovatnom brzinom, tako da nismo uspeli da ga ugasimo, i pored svih naših namera i svesnog rizika koji smo preuzeli da radimo u tim uslovima'', navodi Kusturić.

Dodao je da je doneo odluku da se prekine let iznad kanjona zbog bezbednosti pilota.

''Ova dva i po časa leta iznad kanjona Sutjeske sa ovako jakim vetrom je najteži letački dan u celoj mojoj letačkoj karijeri, a to su mi potvrdili i moje kolege iz jedinice'', rekao je Kustuić, i dodao da je tokom današnjeg gašenja požara iskorišćeno oko 270 tona vode, na oba požara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Veliki požar u fabrici za proizvodnju stiropora: Crni dim kulja, dok okolo bukti vatra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA