Premijer Mickoski: Ohridski sporazum iz 2001. doneo je mir, iako niko nije potpuno zadovoljan

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Predsednik vlade je ocenio da je pravo pitanje koliko su danas zadovoljni obični Makedonci, Albanci, Turci, Romi, Srbi, Bošnjaci i svi ostali građani Severne Makedonije

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas da usvajanje mirovnog Ohridskog sporazuma nijednu od potpisnica nije učinilo potpuno srećnom i zadovoljnom, ali da je ipak donelo mir, pošto je to ono što je u tom trenutku bilo najpotrebnije.

On je na sednici vlade povodom 23. godišnjice od potpisivanja Ohridskog okvirnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici makedonske vlade i predstavnici Albanaca u Makedoniji i kojim je završen sukob tzv. Nacionalne oslobodilačke armije i makedonskih bezbednosnih snaga, ocenio da je reč o dovoljnoj vremenskoj distanci da se na stvari gleda s dozom objektivnosti i da se razgovara o aspektima i doprinosu sporazuma, prenosi portal A1on.

''To što smo različiti po nacionalnosti, možda i po veri, ne čini nas drugačijim po potrebama i prioritetima, a glavna potreba i prioritet svih nas je bolji život. Imamo iste zajedničke probleme i zato treba zajednički ponuditi rešenja i rešiti te probleme. Ne mogu reći da svi možda podjednako doprinose ovom procesu. Ali pravo je pitanje zašto je to tako i koji su motivi'', rekao je Hristijan Mickoski.

On je naveo da određene političke elite već duže vreme koriste taj sporazum, kao i etnička prava uopšte, kao paravan za prikrivanje ličnih i uglavnom unosnih interesa, ali i zloupotrebljavaju teme etniciteta gradeći karijere, dok život ostalih građana postaje se teži i nesrećniji.

''Za pojedine političke stranke Okvirni sporazum je najbolji i sprovodi se samo pod uslovom da su na vlasti, odmah nakon što su u opoziciji, iznesu kritike i kreativna rešenja da ga dopune, ali i drugačije čitanje prava i obaveze koje iz toga proizilaze. Pri tome, zaboravljajući koliko je skupa cena tog sporazuma i da je taj sporazum pisan, između ostalog, uz mnogo stradanja i žrtava sa svih strana, a donekle je i nepoštovanje onih žrtava'', rekao je on, dodajući da se pojedini predstavnici elita neodgovorno ponašaju prema temi međunarodnih odnosa.

Premijer Severne Makedonije je zapitao koliko puta su ti ljudi viđeni na terenu i videli šta je to, kako je rekao, pravi život.

Ocenio je da je pravo pitanje koliko su danas zadovoljni obični Makedonci, Albanci, Turci, Romi, Srbi, Bošnjaci i svi ostali građani Severne Makedonije.

''Odbijam da ulazim u etničke peripetije pojedinaca, hajde da zajedno izmerimo koliko ćemo poboljšati život građana, a koliko ćemo ponuditi rešenja za te probleme. Danas se patriotizam ne meri po tome sa koliko zastava mašemo ili koliko često pričate o etničkim pitanjima ili dilemama koje namećete, već koliko problema rešavate na terenu i kako poboljšavate život'', rekao je Mickoski.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Tik je uz auto-put: Veliki šumski požar u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ned

    14. avgust 2024 | 12:36

    Albanci razumiju samo govor sile. Tada su kao male mace...ali ajde kada su u dup.tu Amerikancima i dali i zemlju za vojne baze sada ih ovi štite a teroristi rade šta oće...ima ona možeš kako oćeš ali ne i dokle oćeš

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA