Epidemija morbila ne jenjava, skoro 7.000 slučajeva od početka godine: Doktori u BiH apeluju

 
A. R.
A. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Iako su do sada prijavljeni slučajevi u Mostaru bez komplikacija, nadležni su uputili apel roditeljima

Epidemija morbila u BiH ne jenjava, a nakon što je ova bolest odnela dva života od 17 i 18 godina, potvrđena su i četiri slučaja na jugu zemlje.

Iz Doma zdravlja Mostar izvestili da su prijavljena četiri slučaja morbila, a prijavu ovog oboljenja, poznatog i kao ospice, potvrdili su i iz Doma zdravlja Stari grad u Mostaru.

Iako su do sada prijavljeni slučajevi u Mostaru bez komplikacija, nadležni su uputili apel roditeljima.

"Pozivamo sve roditelje čija djeca još nisu vakcinisana protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti, da posete našu ustanovu i vakcinišu ih. Već nekoliko dana nakon vakcinacije postiže se dobar imunološki odgovor koji može sprečiti pojavu simptoma kod neimune osobe", navodi se u saopštenju Doma zdravlja Mostar, prenosi Avaz.

Epidemiološka slika u vezi sa slučajevima morbila u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dugo je bila povoljna, međutim, nadležni su upozoravali na pojavu ovog oboljenja upravo zbog niske stope vakcinacije.

"Postotak dece koja su primila prvu dozu vakcine, koja se daje u prvoj godini života, lani je iznosio nešto više od 44 odsto. Drugu dozu koja se daje u šestoj godini života primilo je 35 posto dece. To je vrlo niska vakcinisanost, pogotovo u odnosu na 2019. godinu, kada je celokupni obuhvat iznosio 82 posto. Najmanje 95 posto dece treba da primi dve doze MMR vakcine, koja nudi odličnu zaštitu" rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Prema posljednjim podacima ZJZ-a FBiH, zaključno sa 7. avgustom, u Federaciji BiH je registrovano 6.948 slučajeva zaraze morbilima, s dva smrtna ishoda. Najteža situacija je u Kantonu Sarajevo te Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u kojima je zabieženo više hiljada slučajeva morbila.

U RS 301 slučaj

U Republici Srpskoj morbilima je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, zaražena 301 osoba od kojih najviše u Bijeljini, i to 225. Među zaraženima u RS je 18 beba mlađih od godinu, 141 u dobi od jedne do četiri godine, 76 od pet do devet godina, a 29 je starije od 30 godina.

Morbili su registrovani i kod 14 dece od 10 do 14 godina, sedam zaraženih je u dobi od 15 do 19 godina, a 16 od 20 do 29 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo su simptomi malih boginja: Ako se pojave bele pege, pravac kod lekara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA