Žestok sukob na Jadranu, žena uzela sekiru u ruke: Sa broda joj odbrusili

 
A. R.
A. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

"Ajde odgovori mi samo na jedno pitanje. Od čega si luda?" - govori muški glas, verovatno sa broda, koji je privezan za stene

Neimenovana ženska osoba, očigledno vidno iznervirana, rešila je da uzme "stvar u svoje ruke" i sekirom iseče užad kojim su za obalu bila nelegalno vezana plovila.

Naime, kako navodi portal Morski.hr ženi je dozlogrdilo protvzakonito privezivanje velikih jahti, kruzera i ostalih većih brodova za stabla, stene i sve čega se dohvate pa je pravdu uzela u svoje ruke.

Ceo VIDEO možete pogledati na portalu Morski.hr.

"Ajde odgovori mi samo na jedno pitanje. Od čega si luda?" - govori muški glas, verovatno sa broda, koji je privezan za stene.

"Ovo je protvzakonito", viče žena i nastavlja da komentariše.

"Ovo je zakonito, a ti nemaš pojma. I za ovo ću da zovem policiju, a ti ćeš da platiš štetu, jasno?" - govori muškarac ispuštajući pritom neprimerene uvrede za ženu.

"Vi ste već prijavljeni!", odgovara mu ona.

Kako piše Morski.hr, iako ženi, razume se, nije dozvoljeno da lupa sekirom po steni, uništava nečiju imovinu i da odvezuje plovilo, čime direktno ugrožava sigurnost i plovila i putnika, treba reći da ne postoji koncesija ili porez koji dozvoljava privezivanje velikih brodova za stene i stabla.

Naime, Pravilnik o plovidbi unutarnjim vodama u članku 7.04, stavku 3 jasno nalaže da je "Zabranjeno vezivati se ili povlačiti se uz pomoć stabala, klinova, ograda, graničnog kamenja, stupova, gvozdenih stuba ili stepenica i sličnih objekata."

Za dodatno mišljenje portal Morski.hr obratio se i Upravi sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu mora.

Pravilnikom o uslovima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim delovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske (članak 52. stavak 2) propisano je kako plovni objekt može biti privezan izvan luke isključivo na način da ne ugrožava sigurnost plovidbe, ljudske živote, imovinu, obalu i morsku okolinu, dok je stavkom 3. istog članka propisano kako je sidrenje, osim u područjima gde je zabranjeno, dozvoljeno isključivo na način da ne ugrožava sigurnost plovidbe, ljudske živote, imovinu, obalu i morski okoliš.

Jednako tako, Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uslovima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom (članak 49. stavak 2.) propisano je kako se sidrenjem ne sme ometati plovidba drugih plovnih objekata.

Nadalje, piše Morski.hr, citirajući Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 m od ograde uređenog kupališta, odnosno 150 m od obale prirodnog kupališta.

Drugim rečima, brodovi koji se privezuju uz stabla i stene uz samu obalu, ne samo da krše hrvatske zakone, već ugrožavaju kupače i sigurnost plovidbe.

(Telegraf.rs)

Video: Ogromna ajkula spažena blizu obale: Više plaža odmah zatvoreno za kupače

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki011

    11. avgust 2024 | 13:57

    Dobro je, sada znam da ne smem jahtu da vezujem za stenu na Hrvatckom primoriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA