Vlada u Ljubljani imenovala Tomaža Vesela kao kandidata za evropskog komesara

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zemlje članice mogu da dostave imena svojih kandidata za komesara do 30. avgusta

Vlada u Sloveniji danas je zvanično imenovala bivšeg glavnog državnog revizora Tomaža Vesela kao slovenačkog kandidata za evropskog komesara nakon što je u četvrtak dobio podršku od parlamentarnog Odbora za Evropsku uniju.

Na sednici Odbora za EU, Vesel, bivši predsednik Privrednog suda, dobio je podršku od devet poslanika vladajuće koalicije dok su članovi odbora iz redova opozicije bili uzdržani, prenosi STA.

Vlada je uzela u obzir odobrenje odbora za EU i odlučila je da nominuje Vesela kao kandidata Slovenije za evropskog komesara, iako stav odbora nije obavezujući.

Vlada je takođe zadužila ministarstvo spoljnih poslova da dostavi kandidaturu relevantnim institucijama EU.

Zemlje članice mogu da dostave imena svojih kandidata za komesara do 30. avgusta, ali će Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije  započeti razgovore sa kandidatima već u drugoj polovini meseca.

Ako ona bude prihvatila Vesela kao člana svog tima, on će morati da "prođe" i saslušanje pred Evropskim parlamentom na jesen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Policija vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani: Usledio razlaz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA