Veliki porast broja udesa i povreda među korisnicima električnih skutera u Sloveniji

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mnogi vozači e-skutera još uvek potcenjuju rizik i ne koriste zaštitne kacige koje mogu da spreče ili ublaže teške povrede glave

Podaci iz policijskih i zdravstvenih institucija pokazuju značajan porast broja nesreća i povreda među korisnicima električnih skutera, ocenili su danas medicinski i bezbednosni stručnjaci u Sloveniji.

Oni su na konferenciji za novinare pozvali učesnike u saobraćaju na odgovorno ponašanje kako bi se smanjio broj povređenih i povećala bezbednost na putevima, prenosi STA.

UKC Ljubljana je prošle godine zbrinuo 661 povredu povezanu sa električnim skuterima, a do jula ove godine već su prijavljena 352 slučaja, uključujući 200 sa maloletnicima.

UKC Maribor je takođe sanirao 111 povreda, od kojih je 60 uključivalo maloletnike. Iako većina nesreća rezultira lakšim povredama, 5 - 10 odsto povređenih mora da bude hospitalizovano, a neki slučajevi su i smrtonosni.

Uroš Tominc, šef hitne hirurške jedinice UKC Ljubljana, kaže da se neki od povređenih dugo bore za život, dok neki gube tu bitku. Povrede se često slične sa onima nastalim u nesrećama sa mopedom ili motociklom, uključujući prelome butne kosti i rebara.

Mnogi vozači e-skutera još uvek potcenjuju rizik i ne koriste zaštitne kacige koje mogu da spreče ili ublaže teške povrede glave.

"Teške povrede, prelomi lobanje, ali i lakše povrede glave takođe su mnogo manje verovatne kada se koristi kaciga", naglasio je Tominc.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zabelela se Ljubljana: U glavnom gradu Slovenije pao sneg

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA