Inspektorat podneo krivičnu prijavu zbog gradnje na vrelu reke Une, posle protesta meštana

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Iako su bager i drugi radni strojevi danas mirovali, meštani Donjeg Srba ne prestaju s protestima, javio je HRT.

Hrvatski državni inspektorat podneo je krivičnu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju privatne hidroelektrane u Donjoj Suvaji na izvoru reke Une i to zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlašćenja.

Podnošenje krivične prijave Županijskom državnom tužilaštvo u Zadru najavili su i predstavnici MOST-a koji su na vrelu Une održali konferenciju za novinare.

"Državni inspektorat primio je nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije nad radom Upravnog odeljenja Zadarske županije vezano za zahvat izgradnje male hidroelektrane 'Una –mlin' u kojem je utvrđeno da nije sproveden postupak prethodne ocene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, da nije zatraženo mišljenje o potrebi sprovođenja postupka ocene o potrebi procene uticaja navedenog zahvata na okolinu pre izmene i dopune lokacijske dozvole, da su rešenja kojima se utvrđuju vodopravni uslovi izdata na osnovu nepotpune dokumentacije nosilaca zahvata", saopšteno je iz Inspektora.

Takođe, Državni inspektorat je podneo krivičnu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlašćenja. Od Ministarstva nije zatraženo mišljenje o potrebi sprovođenja postupka ocene o potrebi procene uticaja na okolinu.

Navodi se da nosilac zahteva nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi sprovođenja postupka ocene o potrebi procene uticaja navedenog zahvata na okolinu.

Zavoda za zaštitu okoline i prirode Ministarstva zaštite okoline i zelene tranzicije zatraženo je da utvrdi je li zahvat izgradnje male hidroelektrane 'Una–mlin' prouzrokovana štetna posledica za prirodu s obzirom na to da se zahvat izvodi na području ekološke mreže Natura 20000 'HR 2001069 Kanjon Une', saopšteno je iz Inspektorata.

Iako su bager i drugi radni strojevi danas mirovali, meštani Donjeg Srba ne prestaju s protestima, javio je HRT.

Na protestima je i danas bila uz Mostovce i saborska poslanica SDS S-a Anja Šimpraga, koja je izjavila da se na vrelu Une događa velika nepravda.

Upitana da li je kao potpredsednica Vlade u prošlom mandatu znala za gradnju hidroelektrane, odgovorila je kako su ona i njene kolege za sve doznali pre dve-tri sedmice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nestvaran prizor na reci Uni kod Bihaća: Dok kulja voda niz slapove iznad se stvorila duga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA