Zoran Milanović: Ustaštvo ne sme imati mesta u današnjoj Hrvatskoj

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Inače, koncertu Tompsona, koji je poznat po pesmama koje glorifikuju ustaštvo, prisustvovalo je nekoliko ministara u Vladi Andreja Plenkovića

Hrvatski predsednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao Vladu premijera Andreja Plenkovića, zbog ustaškog pozdrava, obeležja i ustaških pesama uoči i na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Imotskom, uz poruku da ustaštvo ne sme imati mesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj, te da ne smeju proći bez sankcija i reakcija državnih institucija.

"Ustaški pozdravi, obeležja i pesme koje nedvosmisleno slave režim tzv. NDH što se sinoć na žalost moglo videti i čuti u Imotskom, pre i tokom jednog koncerta - nemaju i ne smeju imati mesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smeju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smeju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštovanje zakona", napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je naveo da je "zahvaljujći Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata".

"U danima ponosa i slave, kada obeležavamo veličanstvenu pobedu u Oluji i slobodu koju su nam doneli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u senku junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promovišu one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumeju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti", napisao je Milanović.

Uoči i tokom sinoćnjeg koncerta Marka Perkovića Tompsona, Mate Bulića i Dražena Zečića u Imotskom, uz bakljadu su pevane ustaške pesme, uzvikivan je ustaški pozdrav 'za dom spremni" i viorile su se zastave HOS.

Sa razglasa na ulicama i u kafićima čula se ustaška budnica, kao i "Evo zore, evo dana", nekima poznata i kao "Jure i Boban". Uz to, neko je spomenik pesnika Tina Ujevića zagrnuo zastavom HOS i stavio mu šešir, objavio je regionalni portal Dalmacija njuz.

Inače, koncertu Tompsona, koji je poznat po pesmama koje glorifikuju ustaštvo, prisustvovalo je nekoliko ministara u Vladi Andreja Plenkovića, među kojima, ministar zdravlja Vili Beroš i potpredsednik Vlade i minstar odbrane Ivan Anušić, koji su bili sa suprugama i prijateljima. O ustaškom piru u Imotskom portal Telegraf.rs izvestio je ranije danas.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Milanović i Plenković različito o ustaškom poviku "za dom spremni"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer®

    7. avgust 2024 | 18:18

    Kako neko ko slavi 'oluju' kao pobedu ima obraza da se ograduje od ustaša? Koga su oni pobedili u toj oluji?! Žene, decu i starce koje su kukavički bombardovali u izbegličkoj koloni. Baš junački. Ne dao Bog nikome takve "junake" ni za komšije a kamo li za nešto bliže.

  • DEX

    7. avgust 2024 | 18:16

    Da da to nikako ,samo ste zemlju izgradili na tome puuuuu

  • Поаро

    7. avgust 2024 | 17:55

    Е,стварно⁉️🙊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA