U julu u Severnoj Makedoniji bilo 620 požara, većina izazvana ljudskim faktorom i nenamerno

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Situacija prevazilazi domaće resurse, nedovoljni su resursi za suzbijanje požara, pa je Vlada odmah zatražila stranu pomoć

U julu je u Severnoj Makedoniji registrovano 620 požara, od kojih se 66 dogodilo u poslednjih 10 dana tog meseca, istaknuto je na današnjoj sednici vlade na kojoj je razmatrano stanje sa vatrenim elementima u zemlji.

"Od 13 požara, četiri su aktivna, dva su potpuno ugašena, a ostali su pod kontrolom. Najveći problem je požar kod sela Breznica, gde je teren težak i nepristupačan”, rečeno je na sednici Vlade.

Požar kod Kosela je pod kontrolom, kod Plašnice je ugašen, kao i požar u Delčevskom, dok je kod Vrazala, kod Želikovskog, pod kontrolom.

"Bio je to izuzetno težak period u proteklih 10 dana, sa 66 novih požara. Samo u julu registrovano je čak 620 požara“, saopštila je vladina pres služba, prenosi TV Telma.

Istaknuto je da situacija prevazilazi domaće resurse, odnosno da su nedovoljni za suzbijanje požara, te da je Vlada odmah zatražila stranu pomoć, odnosno aktiviran je mehanizam EU za civilnu zaštitu, s obzirom na tešku situaciju i raspoložive resurse.

Razgovarano je i o štetama, kao i o razlozima ovolikog broja požara.

"Kao razlozi se navodi da je najveći broj požara izazvan ljudskim faktorom, uglavnom nenamerno, zbog paljenja strnjike, pašnjaka i međa.

Kada je reč namerno izazvanim požarima, uglavnom preovladavaju krivični motivi i ti slučajevi se istražuju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Tik je uz auto-put: Veliki šumski požar u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA