Bankarka Romana krala od umrlih klijenta, ima ih i iz Srbije: Uzela im čak 117.000 evra sa računa

 
A. R.
A. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Podizala je uglavnom staru deviznu štednju, i to sa računa koji su godinama bili neaktivni

Bivša bankarka Romana (51) pravomoćno je osuđena na dve godine zatvora jer je sa 66 računa, uglavnom umrlih klijenata, neovlašćeno podigla i potrošila čak 117.000 evra štednje.

Podizala je uglavnom staru deviznu štednju, i to sa računa koji su godinama bili neaktivni. Tako je tokom 2013. i 2014. godine sama sebi isplatila 307.600 kuna i 75.600 evra. Odnosno, sveukupno oko 117.000 evra, piše danica.hr.

Prema presudi, ona je 2013. i 2014. godine u Zagrebu, u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima i Jarunu, na radnom mestu porodičnog bankara, kako bi pribavila protvpravnu imovinsku korist, bez znanja i saglasnosti klijenata, odnosno naslednika sastavljala lažne nalog za isplatu.

Romana je osuđena na dve godine bezuslovnog zatvora uz obvezu da sav nezakonito stečen iznos uplati u državnu kasu. Vrhovni je sud odbio žalbe Županijskog državnog tužilaštva u Varaždinu i optužene bankarke kao neosnovane i potvrdio presudu.

Naslednici

Ovih je dana dosuđeno i da Zagrebačkoj banci mora platiti oko 18.000 evra na kontro troška za postupke jer je banka namirila štetu jednoj porodici koja je pokrenula postupak.

Bankarka je svoj pakleni plan sprovodila tako da je novac neovlašteno podizala uglavnom s računa davno umrlih osoba, a više je klijenata živelo u susednim zemljama, pre svega Srbiji i BiH.

Jovo je umro još 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je kako je upravo on 30. aprila 2014. sa računa podigao 20.000 kuna.

No, prava se lavina pokrenula nakon što su se u banci krajem 2014. godine pojavili naslednici pokojnog Jove tražeći da im se isplati njegova stara štednja.

Jovo je umro još 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je kako je upravo on 30. aprila 2014. s računa podigao 20.000 kuna. Onda je počelo klupko da se odmotava.....

Bankarka, koja je radila u poslovnicama na Vrbanima i Jarunu, istrajala je u svojoj odbrani i nakon što joj je na sudu predočeno kako je nemoguće da je Jovo bio na njenom šalteru tog dana jer je tada bio mrtav punih 17 godina.

Baka Julijana

“To da je Jovo umro, to je moguće točno, ali uprkos tome odgovorno tvrdim kako je baš ta osoba u aprilu 2014. godine bila u banci i ja sam joj isplatila štednju”, nije posustala Romana.

Posebno je zanimljiv slučaj pokojne Julijane, takođe klijentkinje Zagrebačke banke. Porodica nije imala pojma da je baka u banci držala 24.000 evra i 12.000 kuna štednje sve dok je o tome pre četiri godine nije obavestila policija.

"Moja baka preminula je još 1997. godine, a ja pojma nisam imala za njenu staru deviznu štednju. Kao porodica za to smo saznali kad smo 2015. godine godine pozvani u policiju", svedočila je tokom suđenja Julijanina unuka.

Zagrebačka banka obeštetila je sve klijente i njihove porodice ne čekajući pravomoćnu sudsku presudu, pa oni i nisu postavljali odštetne zahteve prema bivšoj bankarki, piše danica.hr.

(Telegraf.rs)

Video: Izbio požar u Kuvarasu, Atici, evakuacija za obližnja područja: Grčka zahvaćena vatrenom stihijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA