Dalmacija u plamenu, ovako izleda gašenja požara iz aviona, snimak iz pilotske kabine kanadera

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Gusti oblaci dima nad predlom koji je zahvatila vatra i jak vetar koji može neočekivano da promeni smer, otežavaju precizno gašenje požara iz vazduha, ali istovremeno povećava rizik za pilote

Veliki požari su pogodili Hrvatsku, a naročito je stradala Dalmacija. Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objavilo je snimak gašenja požara iz kanadera.

Protivpožarne vazduhoplovne snage s avionima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva tipa Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802, uz vatrogasne jedinice, tokom protivpožarne sezone svakodnevno učestvuju u gašenju požara na požarištima širom Republike Hrvatske.

Gašenje požara iz kanadera zahteva izuzetnu preciznost, veštinu i hrabrost. Gusti oblaci dima nad predelom koji je zahtavila vatra i vetar koji može neočekivano da promeni pravac, otežavaju precizno gašenje ali i povećavaju rizik za pilote", navode iz ministarstva i dodaju:

"Sinergija između vazduhoplovnih snaga i vatrogasaca koji se bore s vatrenom stihijom na zemlji ilustrira složenost i opasnost borbe s požarima. Hrabrost pilota i posade, zajedno s neumornim radom vatrogasaca, često je ono što stoji između vatrene stihije i ljudskih života i imovine".

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na ulazu u Srbiju iz pravca Hrvatske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA