Hrvatska nabavlja najmoćnije oružje u svojoj istoriji? U Evropi ga imaju samo tri države

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Kompletiranje nabavke očekuje se u sledeće četiri godine, a plaćanje bi se verovatno obavilo kroz avans i mesečne rate. Kupile bi se, očekuje se, rakete dugog dometa

Hrvatska planira da nabavi najmoćnije oružje koje je njihova kopnena vojska, neslužbeno saznaje Jutranji list, a prenosi Index.

Nakon kupovine borbenih aviona Rafale, protuzračnog sustava Mistral i ugovaranja dodatnih helikoptera Black Hawk, fokus je na opremanju kopnene vojske novim moćnim dalekometnim sastavima velike moći.

Do kraja godine mogli bi da potpišu ugovor sa SAD-om, a to bi bila najskuplja nabavka u istoriji hrvatske kopnene vojske.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, do kraja ove godine sa Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi biti potpisan ugovor vredan oko 300 miliona dolara za nabavu višecevnog raketnog bacača M142 HIMARS.572

Prema dostupnim informacijama, pregovori sa SAD-om trajali su oko dve godine, a nabavlja se potpuno novi sastav.

Kompletiranje nabavke očekuje se u sledeće četiri godine, a plaćanje bi se verovatno obavilo kroz avans i mesečne rate. Kupile bi se, očekuje se, rakete dugog dometa.

Ovo naoružanje dramatično menja odnose u regiji, a u Europi ga trenutno imaju samo tri zemlje.

HIMARS je izuzetno pokretljiv topnički sastav zemlja-zemlja na točkovima. Sustav uključuje kamion, sastav za upravljanje vatrom te kontejner s kapacitetom od šest raketa.

Kupovina ovakvog sastava promijenila bi odnose u regiji. U regiji HIMARS nema niko. U Europi ga, prema dostupnim informacijama, imaju samo Poljska, Rumunija i Ukrajina. Nabavljaju ih Italija, Litvanija i Estonija.

Dolazak HIMARS-a dramatično bi povećao vatrenu moć hrvatske kopnene vojske i bila bi snažno sredstvo odvraćanja.

Novinari portala Intex kontaktirali su MORH ali se oni još uvek nisu oglasili o ovoj nabavci.

(Telegraf.rs)

Video: Rusi lansirali raketu: "Sarmat" ili "Satana" sve je jedno jer pogađa svaku tačku na planeti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA