Zbog požara registrovana zagađenost vazduha u Podgorici i Nikšiću

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zagađenost vazduha je registrovana na mernim uređajima u okviru Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha

Zbog velikog broja aktivnih požara na teritoriji Crne Gore, došlo je do pogoršanja kvaliteta vazduha, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Zagađenost vazduha je registrovana na mernim uređajima u okviru Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha.

Zbog intenziviranja požara i povećanja emisije zagađujućih materija u vazduh usled sagorevanja biljne mase na velikim površinama i na brojnim lokacijama, posebno u centralnom delu Crne Gore, od 1. avgusta izmerene su visoke i veoma visoke satne koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, na mernim mestima u Podgorici i Nikšiću.

Najviše koncentracije PM10 i PM2,5 čestica izmerene su na mernom mestu u Bloku V u Podgorici, koje su danas u 7 sati iznosile 228µg/m3 PM10 i 194 µg/m3.

Iz Agencije apeluju na sve građane da se maksimalno odgovorno ponašaju i da svojim postupcima ne dovedu do potencijalne mogućnosti aktiviranja požara i da u periodu prisustva visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, svoje aktivnosti prilagode preporukama Instituta za javno zdravlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vatrogasci spasili lane od vatrene stihije na Troglavu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA