Dve ulice u Dubrovniku nazvane po ustaškim zvaničnicima menjaju naziv

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, nedavno bio o fokusu kada je prilikom otvaranja Spomen parka "Mate Vučak Čigra" u Cisti Velikoj svoj govor završio ustaškim pozdravom "za dom spremni"

Na inicijativu Svetskog jevrejskog kongresa, dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je danas u proceduru izmenu naziva dve ulice u Dubrovniku koje nose naziv po ustaškim zvaničnicima.

Reč je o ulicama Pera Bakića i dr Ante Sugje, a Franković će dubrovačkom Gradskom veću predložiti da novi nazivi budu po akademiku Luku Paljetku i Dubrovačkim trubadurima.

"O imenima ulica i trgova odlučuje Gradsko veće. Svi predlozi o izmenama ili imenovanjima ulica dostavljaju se Odboru za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika, a Odbor prosleđuje Gradskom veću na odlučivanje", ističu iz Grada Dubrovnika, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Inače, dubrovački gradonačelnik nedavno bio o fokusu medijske pažnje kada je prilikom otvaranja Spomen parka "Mate Vučak Čigra" u Cisti Velikoj svoj govor završio ustaškim pozdravom "za dom spremni", dok mu je iz publike pljeskao ministar branitelja i potpredsednik vlade Tomo Medved.

Franković zbog toga nije sankcionisan, osim što je upućeno par usputnih kritika.

Od ovog Frankovićevog gesta se ogradio i premijer Andrej Plenković rekavši da je to bilo neprimereno i za Vladu "politički neprihvatljivo", ali i da je reč o ličnom stavu gradonačelnika, a ne o stavu Vlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Maturanti uzvikivali "Za dom spremni" u šetnji Stradunom: Odjekivao ustaški pozdrav Dubrovnikom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA