Ko je Dragan Primorac, rođeni Banjalučanin, koji će na izborima u decembru izaći na crtu Zoranu Milanoviću

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovaj bivši HDZ-ovac je funkciju ministra nauke, obrazovanja i sporta obavljao od decembra 2003. do 1. septembra 2009. godine u vladi Ive Sanadera

Dragan Primorac, koji je danas objavio kandidaturu za predsednika Hrvatske na decembarskim izborima, kada će izaći na crtu aktuelnom predsedniku Zoranu Milanoviću, je naučnik i profesor, bivši ministar obrazovanja i nauke u vladi premijera Ive Sanadera.

Rođen je u Banjaluci, 7. juna 1965. godine.

Ovaj bivši HDZ-ovac je funkciju ministra nauke, obrazovanja i sporta obavljao od decembra 2003. do 1. septembra 2009. godine kada, zbog neslaganja s planiranim izdvajanjem iz budžeta za nauku, obrazovanje i sport podnosi ostavku.

Nakon podnošenja ostavke Primorac se nije vratio u sabor i odbio je sve pripadajuće povlastice, kao i pravo na funkcionersku platu u trajanju od 6+6. Kao ministra građani su ga uglavnom doživljavali pozitivno, a 2007. godine proglasili su ga i najuspešnijeg s podrškom od 31 posto.

Iste je godine bio kandidat HDZ na listi za Sabor za 11. izbornu jedinicu, gde je ostvario podršku od čak 82 posto. U novembru 2009. godine vratio je člansku iskaznicu HDZ i kandidovao se za predsednika Hrvatske kao nezavisni kandidat. Osvojio je 5,93 posto glasova u prvom krugu. Bili su to izbori u kojima je pobedu odneo Ivo Josipović, dok je HDZ-ov kandidat bio bivši ministar zdravstva i ministar obrane Andrija Hebrang.

"Sanader mi je rekao - Dragane, ti si premlad", otkrio je jednom prilikom Primorac za portal hrvatskog Dnevnika. Tada niko nije ni sanjao da će Andrija Hebrang biti kandidat HDZ za predsednika, ali ga je navodno Sanader odlučio žrtvovati.

Primorac je uveren da se na tim izborima, da je on bio kandidat, ne bi kandidovali ni Milan Bandić, ni Nadan Vidošević, ni Miroslav Tuđman. Dragan Primorac diplomirao je i doktorirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Specijalista je za pedijatriju i medicinsku genetiku, stalni sudski veštak i predavač na domaćim i svetskim univerzitetima te dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz područja medicine i posebice forenzičkih nauka i genetike.

Zoran Milanović Biće neizvezni izbori: Zoran Milanović, predsednik Hrvatske Foto: Tanjug/Hina

Jedan je od utemeljitelja analize DNK-a u svrhu identifikacije skeletnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama i dugogodišnji član Vladine kancelarije za poginule i nestale hrvatske branitelje.

Odlikovan je 2015. godine ordenom Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića i Državnom nagradom za nauku, a 2018. i ordenom Red Ante Starčevića za sveukupni dosadašnji rad te izuzetno uspešnoj promociji međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske na području nauke, obrazovanja i politike.

Strastveni je ljubitelj tekvandoa, juniorski je viceprvak bivše države i počasni nosilac crnog pojasa 7. Dan, koji mu je 2019. godine uručila Evropska tekvando federacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Kosovo je oteto od Srbije, to smo uradili mi i međunarodna zajednica": Milanović šokirao izjavom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA