"Fenska bura" pržila noćas Crnu Goru? "Prozori lupaju, a mi kao u rerni! Hteli smo u more, ali neće moći"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

To je sve lupalo po kući. Tresnu žaluzine, pa prozor, pa je čak i vrata od sobe vetar zalupio. Duvalo je toliko jako kao da je oluja, ali neki vreo vetar, mislim da ovo u životu nisam doživela, kaže Jovana

Turisti na crnogorskom primorju, ali i lokalci, u noći između utorka i srede nisu mogli da dođu do daha, jer je sve vreme ludački duvao "vreo vetar". Ko je štedeo struju, ili nije imao klima uređaj da se rashladi, za njim je besana noć, jer od vreline je malo ko mogao da spava.

Naša sagovornica, koja letuje kod Baošića, kaže da se celu noć okretala kao na ražnju, s tim što je, kako kroz smeh kaže, "neko gurnuo ražanj u rernu".

"Ne mogu da vam opišem to. Imate utisak kao da neko uključi fen na najače i duva u vas. Klima je bila uključena do kasno uveče, ali kako imam malu decu odlučila sam da je isključim, jer se razbole ako spavamo pod klimom. Otvorili smo prozore u nadi da ćemo moći mirno da spavamo, ali nije bilo šanse... To je verovatno ta 'fenska bura', čula sam da su se juče žalili u Hrvatskoj", priča nam Beograđanka Jovana.

Osim činjenice da je vetar bio vreo, zbog čega su se iznova i iznova preznojavali, više ju je zabrinula jačina tog vetra.

"To je sve lupalo po kući. Tresnu žaluzine, pa prozor, pa je čak i vrata od sobe vetar zalupio. To je sve nosilo po dvorištu, igračke, stolice... Duvalo je toliko jako kao da je oluja, ali neki vreo vetar, mislim da ovo u životu nisam doživela", kaže Jovana.

Ističe da nije proveravala termometar, ali da veruje da se temperatura nijednog trenutka nije spustila ispod 30 stepeni Celzijusa.

"Negde pred zoru smo opet uključili klimu, kako bismo uhvatili bar koji sat sna. I sad je vrelo, videćemo kako će biti popodne. Mislili smo 'tu je more, pa će biti lakše', ali ne, more je danas ledeno", zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, nije se samo Crna Gora našla na udaru "vrelog vetra". U noći između ponedeljka i utorka u Baškim Vodama izmerena je ekstremna temperatura od čak 35 stepeni Celzijusa.

Kako nastaje fenska bura?

Iako smo navikli da nam bura donese olakšanje, kada udari "fenska bura" garantovao je samo da ćemo se "krčkati". Kako su ranije pisali portali, fen odnosno "favonius" je topli zapadni vetar, koji se javlja na alpskom području, ali nastaje i u Andama, Stenjaku, Grenlandu, Novom Zelandu, Dinaridima...

U zavisnosti od položaja ciklona i anticiklona fen može biti severni i južni. Kada je zapadno od visokog planinskog lanca polje sniženog pritiska vazduha, a na istoku polje visokog, tada duva "južni fen".

Država koja itekako puno “iskustva” ima s ovim neugodnim toplim vetrom je Švajcarska gde zimi i u proljeće fen naglo topi snežni pokrivač. Osim toga, pogoduje stvaranju lavina, a zbog svoje suvoće izrazito povećava opasnost od šumskih požara.

(Telegraf.rs)

Video: Slon uživa u kupki u beogradskom Zoo vrtu: Evo kako se rashlađuju životinje po tropskim vrućinama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA