U Hrvatskoj počeli da zabranjuju posete u pojedinim bolnicama zbog porasta zaraženih koronom

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U nekim bolnicima u Hrvatskoj zabranjene posete zbog porasta zaraženih koronom

U nekim županijama u Hrvatskoj su zabranjene posete bolnicama zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, a profesor dr Zlatko Trobonjača sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci kaže da se ne događa ništa dramatično.

"Broj novoinficiranih sada se prati na sedmodnevnoj bazi, a ne na dnevnoj, kao što je to bilo pre. Radi se o nekoliko stotina inficiranih na sedmodnevnoj bazi. Taj porast je krenuo početkom juna:, rekao je imunolog Trobonjača gostujući na HRT-u.

On kaže da se dogodilo zbog povećanog broja turista i da je logično da se zbog porasta broja obolelih ograničavaju poseti u bolnicama.

"Ipak su u bolnicama naši sugrađani koji boluju od nekih primarnih bolesti, a koje mogu biti podloga za razvoj težih oblika COVID-a", kazao je.

Smrtnost od COVID-a, dodao je, u ovom trenutku nije u dramatičnom porastu.

"Uvek će biti sugrađana koji će stradati od ovog virusa, koji imaju podležeće bolesti za koje znamo da mogu dovesti do težih oblika bolesti, pa i do smrti. Smrti od COVID-a će uvek biti. Međutim, ona je manja u odnosu na početak epidemije kada je ta smrtnost bila na nivou dva odsto. Ona je sada nešto veća nego što je smrtnost od gripa, a znamo da je smrtnost od gripa negde 0,1 odsto", naveo je doktor Trobonjača.

Dodaje da virus postupno evoluira.

"To znači da nastaju virusne varijante koje imaju sve veću zaraznost i da se sve lakše šire u populaciji, od čoveka do čoveka. Tako da ove novije virusne varijante, nazvane FLiRT, poput ovih KP2 ili KP3 podvarijanti omikron virusa, se relativno lako šire i u letnim mesecima kada uslovi za širenje respiratornih virusa nisu baš najpogodniji, budući da ljudi više borave napolju", rekao je Trobonjača.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA