"Putin" švercovao dve tone kokaina, u sve umešan i Zvicer: Novac krili u bunkerima

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Tužilaštvo tvrdi i da je 8. februara 2021. Vulević slao poruke Mandiću u kojima mu objašnjava da je Duran-Duran novi nadimak Delića, čiji je prethodni Nik bio Putin

Osumnjičeni za učestvovanje u švercu dve i po tone kokaina preko "skaja" su dogovarali skupljanje novca za pošiljke, prenosili detalje o isporukama, ali i problemima na koje su nailazili.

Sudeći po "skaj" porukama koje su, prema sumnjama SDT-a, razmenjivali pripadnici ove kriminalne grupe, o momentima kada su "padali" tovari od po tonu kokaina, osumnjičeni su menjali "kripte" preko kojih su komunicirali, kako ne bi bili identifikovani. Novac za velike količine kokaina skupljalo je više osoba, a nervoza je rasla kako se bližio momenat utovara. Problemi su se stvarali i za vreme epidemije korona virusa.

Glavnu reč u pregovorima, sudeći po "skaj" porukama, vodio je Vaso Ulić, koga je SDT i označio kao vođu mafijaške grupe, a kojeg ostali pripadnici u međusobnim komunikacijama oslovljavaju sa Sova. Dogovore o preuzimanju novca, kako je navedeno u tužilačkim spisima, u velikom delu je vodio odbegli Dragan Pavlićević. Na direktnoj vezi sa navodnim vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom bio je Ulić. Upravo njih dvojica označeni su kao organizatori ove kriminalne grupe, piše Dan.

U ovoj akciji uhapšen je i Ulićev sin Nikola, zatim: Viktor Drešaj, Vukan Vinetu Čoković, Mileta Božović, Radomir Dobriša, Petar Miranović, Veselin Pavličić i Marinko Prelević. Osim Zvicera, Vuka Vulevića, Ivana Delića i Leona Drešaja u bjekstvu su i Dragan Pavlićević i Radule Božović. Na spisku osuminjčenih su i Damir Mandić, Vjekoslav Lambulić, Radovan Pantović i bivši predsjednik Opštine Budva Milo Božović, koji su odranije u zatoru zbog drugih deela. Mandić je jedini osuđeni za ubistvo urednika "Dana" Duška Jovanovića, dok su se u istrazi spominjali i odbegli Delić i Vulević koji su u bekstvu. Ipak, za ubistvo Jovanovića nikada nisu optuženi.

Prema navodima iz tužilačkih spisa, upravo njih trojica imala su intenzivnu komunikaciju i često su razmjenjivali poruke o, kako SDT tvrdi, detaljima pregovora i realizacije plana šverca kokaina. Delić je na kriptovanim aplikacijama prvo imao nadimak Putin, a nakon pada tovara, kako je prijateljima objasio u porukama, promijenio je pin i nadimak u Duran-Duran.

SDT-u su dostavljene i prepiske koje su vodili Pavlićević i za sada neidentifikovano lice preko "skaja" koje su se ticale detalja o primopredaji novca. Tako, Pavlićević navodno sa saradnikom razgovara o prenošenju novca za potrebe kriminalne organizacije. Neke od razmenjenih poruka bile su: "ja sam sutra veče u LP", "nek mi da novac u sredu, videćemo, ja bih radije čak i u četvrtak", te razgovaraju i o načinu prenošenja novca i količinama koje se mogu prenositi, u za to posebno pripremljenim bunkerima. "Sad je upitno koliko može staviti u bunker, moje je mišljenje da ne može preko 400 hilj, video sm bunker svojim očima, auto je off road, moglo bi se sakriti na još jednom mestu ali je rizično na prelasku u brod i iz broda..."

Zabeleženo je i kako N.N. saradnika obaveštava da je video da su pratili osobu od koje je uzeo novac, ali da se sve dobro završilo, kao i da je u bunkeru upakovano 500.000 evra. Sledećeg dana nastavaili su dogovore oko prenosa novca. U porukama koje su razmijenili, ovaj osumnjičeni saradnika pita: "Kako je obučen taj tvoj?", "Reci ime Tito", dalje objašnjavajući mu da se radi o licu koje će izvršiti primopredaju novca i da je potrebno da mu da neki znak raspoznavanja. Među razmenjenim porukama našle su se i fotografije novčanica, kao i aparata za brojanje novca.

Udeo od droge 56.000 evra

U tužilačkim spisima nalaze se brojne poruke koje je Mandić navodno slao saradnicima. Tako, između ostalog navodi se da porukama od 14. decembra 2020. godine obaveštava N.N. lice da se održava sastanak Ulić Vasa sa "Berancem", kojem objašnjava: "Danas su na ručak Beranac i ovaj za kengure. Da detalji su sve. Ako bude sve ok, rece Beranac da oće da stavi još jedan", "jer je bio dogovor kad se utovari i krene brod da se pare daju", "palo je al su pare vraćene jer nije stigla roba do broda", "pa sad da još jednom prođu", "ovaj kaže teži ste vi za 56.000 no ovi za 2 miliona".

SDT smatra da iz ovih, ali i drugih komunikacija do koje je istraga došla u sklopu akcije "General", jasno proizilazi zaključak da je Mandić kao saizvršilac učestvovao u prenošenju opojne droge kokain u kojoj je imao udeo u količini u protivvrednosti od 56.000 evra.

Tužilaštvo tvrdi i da je 8. februara 2021. Vulević slao poruke Mandiću u kojima mu objašnjava da je Duran-Duran novi nadimak Delića, čiji je prethodni Nik bio Putin. Vulević pita: "Šta bi sa Australiap?", na šta Mandić odgovara: "evo, vele samo što nije", "svaki dan pišem", "stiglo", "il krenulo", a Vulević mu odgovara: "nije ni krenulo".

U nastavku komunikacije, prema tvrdnjama tužilaštva, od istog dana okrivljeni Damir Mandić šalje i "skrinšot" fotografije poruke koju je ostvario sa Delićem: "Još dvije šeme neke guram brate pa ćemo da vidimo sad šta nam bog da".

(Telegraf.rs)

Video: Paketići sa oznakama AK 47: Zaplenjeno skoro 9 kilograma kokaina, dve osobe uhapšene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA