Masakr u Daruvaru potresao region, ali nije jedini: Ovo su najgori slučajevi ubistava u Hrvatskoj od 90-ih

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 8 min.
  • 0

U Hrvatskoj je ukinuta smrtna kazna zbog čega ubice uglavnom dobijaju kaznu zatvora od 40 godina. Nakon toga, ako su još živi postaju slobodni ljudi

Masovno ubistvo u Daruvaru kada je osumnjičeni Krešimir P. usmrtio šest osoba u staračkom domu, među kojima i rođenu majku, jedan je od najgorih zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj poslednjih godina.

Kako prenosi portal "24sata.hr", Hrvatska je svake godine proglašena jednom od najsigurnijih zemalja Evrope, ali teški zločini i stravična ubistva potresu društvo gotovo svake godine.

Javnost je tokom poslednjih 30-ak godina od kada je Hrvatska proglasila nezavisnost uzdrmalo 20-ak ubistava. Hrvatska nema doživotnu kaznu zatvora, pa većinom ubice dobiju kaznu zatvora od 40 godina. Nakon toga, ako su još živi, mogu da izađu na slobodu i vrate se u društvo.

Prema zvaničnim podacima 2017. godine u Hrvatskoj su ubijene 43 osobe, godinu dana kasnije ubijene su 22 osobe, a 2019. godine njih 30. U 2020. godini u Hrvatskoj je ubijeno 36 osoba, 2021. ih je bilo 30, pa sled2 2022. godina sa 27 ubistava i 2023. sa 23 ubijene osobe.

To je 211 osoba, čiji članovi porodica, komšije, prijatelji, poznanici i sugrađani više ne žive svoje živote, kao pre zločina. Poražavajuća je i činjenica da su najveći broj žrtava žene koje su ubile bliske osobe, što se  klasifikuje kao femicid, odnosno rodno ubistvo: žrtve su ubijene jer su počinitelji verovali da nad njima imaju vlast samo zato što su žene.

Poslednji masakr iz Daruvara dogodio se u Domu za starije i nemoćne žene.

Najgori slučajevi ubistava u zadnjih 30 godina u Hrvatskoj

1992.

Branko Starčević, izbeglica iz ratom zahvaćene Gline, u januaru 1992. hicima iz pištolja ubio je Damira Beljaka, njegovu suprugu Anicu i dvojicu sinova starosti od deset i četiri godine. Nakon zločina iz kuće Beljakovih ukrao značajnu količinu deviza. Beljakovi su ga kao izbeglicu primili u svoj dom.

1993.

Vinko Palić (28), rafalima iz kalašnjikova je ubio devetoro mladih i teško ranio sedam osoba u župnom dvoru u Zrinskom Topolovcu kod Bjelovara. Tamo je 40-ak mladih čekalo Novu godinu. Palić je dva sata bio u krvavom pohodu, usmrtio je policajca Blaža Majdandžića, koji je došao na intervenciju, brata i sestru Mariju (17) i Nikolu (17) Ćibarića, Vladu Rodića (27), Filipa Rodića (20), braću Sebastijana (26) i Paška Gashija, Tonija Gucića (19) i svog brata Nikolu (20), koji je pokušao da spreči masakr. Ranio je sedmoro ljudi i počinio samoubistvo.

Pripadnik Hrvatske vojske Žarko Letinčić (30) u Zagrebu je u novembru hicima iz automatske puške ubio suprugu Lidiju, a potom i njene roditelje. Ubio se u toaletu kafića.

U selu Brezje kod Samobora Ivica Štefanović u aprilu je nožem, sekirom i maramom ubio je članove porodice Knežević: Nataliju (21), njenu petnaestomesečnu kćerku Ivonu i Natalijine roditelje Danicu (58) i Strahinju Kneževića (55). Osuđen je na dugogodišnju kaznu zatvora gde je počinio samoubistvo.

1994.

U zagrebačkom naselju Kozari Putevi Đuro Bjeljac je ubio suprugu Dragicu, dvojicu sinova i Milana Perića, vlasnika kuće u kojoj su živeli kao podstanari. Nakon toga je počinio samoubistvo.

1998.

Marko Grgić i Neđo Ajdarić u Kutini su u oktobru hicima u glavu na spavanju ubili supružnike, vlasnike menjačnice, Ingrid Šipek (23) i Renata Serdarušića (32) i njihovog prijatelja Gorana Cvrtka (25). Navodno su to učinili zbog 450.000 kuna, koliko je nestalo iz menjačnice. Osuđeni su na 40 godina zatvora. U junu 2012. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da se sudski postupak mora ponoviti.

Srđan Mlađan, poznat kao sisački monstrum, zbog brutalnih hladnokrvnih ubistava krajem devedesetih i 2002. godine, služi kaznu u Lepoglavi. Dvostruko ubistvo počinio je već sa 17 godina.

"Odlučio sam na tom mestu i tog dana nekoga da ubijem, meni je bilo svejedno koga. Da nije naišla ona, žrtva bi bio neko drugi", rekao je Mlađan u istrazi ubistva Elizabete Šubić (16). Nju je 1998. ubio s dva hica, a nakon toga je seo u autobus i vratio se u Sisak. Nakon nekoliko dana, početkom februara, ubio je Petra Jančića.

Osuđen je na deset godina zatvora, a kad su ga pustili na vikend, nabavio je pištolj i opljačkao Sisačku banku u Zvonimirovoj ulici. Pritom je ubio policajca i oca troje dece Milenka Vranjkovića Kinga koji je pokušao da ga uhapsi. Nakon toga je pobegao i u stanu na Ravnicama zarobio tročlanu porodicu Kosović. Nakon višesatnih pregovora s policijom predao se i otad je u zatvoru. Na slobodu izlazi 2027.

1999.

Mato Oraškić u sudnici Opšinskog građanskog suda u Zagrebu u septembru je hicima iz pištolja u toku brakorazvodne parnice ubio bivšu suprugu Gordanu Oraškić (26), sudiju Ljiljanu Hvalec (38), advokaticu Hajru Prohić (43) i teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na 40 godina zatvora.

2002.

Branko Crnički (47), u duševno rastrojenom stanju, u Mariji Bistrici je krajem jula iz automatske puške, zbog zategnutih odnosa, ubio komšije Franju Domišljanovića (68), njegovu ženu Dragicu (66), njihovu snahu Šteficu (47) i unuku Marinu (19) i teško ranio 10-godišnjeg Karla Vlahovića, sina Franjine i Dragičine kćeri Vesne. Osuđen je na 40 godina zatvora.

2004.

Antun Blažević i Darko Vukojević, nakon svađe i tuče kod bufeta u Slavonskom Brodu, ubili su u maju braću Dragana (32) i Željka Prgometa (28) i Gorana Begića (33). Više puta im je suđeno, a 2011, nakon što su iza rešetaka proveli šest godina i pet meseci, zbog prekoračenja nužne obrane, Blažević je osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, a Darko Vukojević na sedam godina zatvora.

2005.

Penzionisani policajac Vlastimir Kihalić (39) u Petrinji je u martu ubio suprugu Željku (39) jer je pokrenula brakorazvodnu parnicu, a potom i njene dve prijateljice, Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40). Osuđen je na 40 godina zatvora, a 2007. se obesio u zatvoru u Lepoglavi.

2006.

Dražen Kozman (23) u kafiću AS u Okučanima je u novembru kalašnjikovim ubio Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (46) i ranio šestoro ljudi. S terorom je nastavio u kafiću Pinokio preko puta, gde je bacio bombu, ali na sreću, nikoga nije ranio. Još jednu bombu bacio je u parku u centru Okučana. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina uz najmanje pet godina psihijatrijskog lečenja.

Nenad Popović (35) na Badnjak je u naselju Kalinovica kod Samobora hicima iz automatske puške usmrtio supružnike Antunović Anđu (43) i Dragana (46) i Anđinu sestru Zagorku Jurić s kojom je bio u vezi. Na kraju je počinio samoubistvo.

Damir Voškion (46) u novembru je u porodičnoj kući u četvrti Vidikovac čekićem ubio svog oca Renata (70), a hicima iz pištolja brata Dena (40), jetrvu Natašu (36) i bratovu decu Karlu (7) i dvomesečnog Maura. Tvrdio je da su ga trovali, a sud ga je kasnije proglasio neuračunljivim zbog psihičke bolesti. Smešten je u psihijatrijsku ustanovu u Popovači u kojoj može ostati najviše 40 godina.

2007.

Pri pokušaju pljačke Ivan Dvorski, zvan Psiho, iz Rijeke, je zajedno s Reneom Ljubojevićem i Lukom Obrovcem upao je u stan porodice Vukoša. Pokušaj pljačke se izjalovio pa je hicima iz pištolja ubio oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu devojku Mirjam Švaljek (29). Kako bi prikrili zločin, izazvali su požar u stanu na 12. spratu u riječkom kvartu Vežica koji je ugrozio druge stanare. Osuđen je na 40 godina zatvora.

2008.

General Ivan Korade (43) krajem marta je u Velikoj Veterničkoj u Zagorju ubio petoro ljudi: prijatelja Davora Petriša (36), Franju Kosa (62), Ciliku Hudić (62), njenog unuka Gorana Hudića (15) i policajca Marija Kusanića (32). U svojem krvavom pohodu zlostavljao je i povredio još nekoliko ljudi. Na kraju je počinio samoubistvo.

2017.

U aprilu kod Šibenika Boris Luketa je ubio tri osobe: supružnike Milku i Hakiju Keranović i Ivana Bajića. Supružnike Keranović ubio je u njihovoj kući, dok je telo Ivana Bajića pronađeno u automobilu ispred kuće. Luketa je pobegao s mesta trostrukog ubojstva. Luketa je gotovo četiri sata s pištoljem u ruci hodao po vrtovima i dvorištima kuća i pretio samoubistvom. Pokušao je ali je preživeo, ali ne može da se kreće niti govori. Njegovu sobu u Domu čuva policija zbog straha od odmazde, a posećuju ga samo advokat i majka. Suđenje nikad nije održano jer nije sposoban.

Tin Šunjerga (19) u Čistoj Velikoj kraj Vodica godine ubio je u automobilu metkom u potiljak svoju majku dok je razgovarala s njegovim prijateljem. Potom je jednako hladnokrvno, hicima iz pištolja u potiljak, ubio vlastitog oca u garaži. Osuđen je na 40 godina zatvora.

2019.

U Cimermanovoj ulici, u zagrebačkom naselju Kajzerica, Igor Nađ je ubio Maju Tojagić (34) s kojom je bio veren i imao dvomesečnu bebu. Takođe je ubio njenog 10-godišnjeg sina Josipa iz prvog braka i sestru i roditelje Dragomira i Filjke. Masakr je preživela samo beba, a ubica je počinio samoubistvo.

2020.

U splitskom naselju Varoš je u januaru Filip Zavadlav (25) je s 37 metaka iz kalašnjikova ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25). Zavadlav ih je ubio jer su maltretirali njegovog brata zbog dugova vezanih za drogu. Policija je Zavadlava uhapsila posle skoro tri sata. Osuđen je na 40 godina zatvora na ponovljenom suđenju.

2021.

Luka Juretić je pokucao na vrata svojih komšija i zamolio za brašno za palačinke. Vrata je otvorila Senka Uvodić koju je iznenada počeo udarati čekićem. Nakon što ju je oborio na pod, napao je njenog supruga Vicenca udarajući ga u glavu i ubadajući ga nože, u stomak. Povrede su bila fatalne. Luka Juretić je ukrao ručni sat, nešto zlatnog nakita i kovanice. Pobegao je ne proverivši dali je Senka živa. Uspela je da dopuzi do komšinice i rekla je ima napadača. Preminula je dva meseca kasnije. Luka je osuđen na jedinstvenu kaznu od 50 godina zatvora, koja je kaznije smanjena na 40 godina.

Na nepravosnažnu kaznu zatvora od 50 godina 2022. godine je osuđen austrijski državljanin Harald Kopitz (57) koji je u stanu u Zagrebu ubio svoje troje dece, i to diazepamom koji im je stavio u tople napitke. Ubio se nekoliko meseci kasnije u zatvoru u Lepoglavi.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA