Silovito nevreme napravilo haos, izlila se reka Kokra, uništeno 10 kuća: U naletu bujice kamenje lomilo sve

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Velika količina kamenja i krhotina u donjem delu zaseoka Podlebelac oštetila je deset objekata, od kojih su neki trenutno neuseljivi

Silovito nevreme izazvalo je razaranja u nekoliko delova severne Slovenije. Među najugroženijima je opština Preddvor i selo Kokra.

Najgore je bilo u zaseoku Podlebelca, gde je potok sa nanosom i velikom količinom kamenja i peska oštetio nekoliko kuća, most i put, a promenio je i tok reke Kokre.

Kako je u današnjoj izjavi za novinare objasnio načelnik opštine Preddvor Rok Roblek, velika količina kamenja i krhotina u donjem delu zaseoka Podlebelac oštetila je deset objekata, od kojih su neki trenutno neuseljivi.

U ovoj nesreći niko nije povređen, a tri kuće su evakuisane.

Roblek je rekao da su se već u noćnim satima uspeli da se probiju do prvih kuća i tako bar delu stanovništva omogućili pristup agregatima i pijaćoj vodi, jer je nevreme oštetilo i infrastrukturu. Tokom noćne intervencije, dobrovoljci vatrogasci pomogli su i invalidu, kome spasioci zbog nevremena nisu mogli da priđu. Gospođa sa srčanim oboljenjima potom je kolima Hitne pomoći prevezena u Ljubljanu.

Preko noći su postavili dežurnu službu koja je brinula o kontinuiranom čišćenju vodotokova, kako voda ne bi ponovo počela da se preliva po selu. Noću nije bilo moguće otkloniti posledice nevremena, ali štab civilne zaštite, vatrogasci i druge hitne službe od ranog jutra rade kako bi mehanizacija stigla do svih objekata.

Tek sutradan se videlo kolika je šteta... Prema rečima Robleka, deset objekata je oštećeno, osam teže, a dve kuće su oštećene do te mere da nisu pogodne za život i da je njihov nastavak opstanak pod znakom pitanja. Tačne razmere posledica nevremena biće poznate nakon uviđaja situacije koji će biti obavljena uz pomoć helikoptera.

"Pre svega, potrebno je ukloniti deponovani materijal i pronaći privremeni smeštaj za stanare kuće čije su kuće uništene. Mislim da će ostali moći da ostanu za sada u zgradama. Ali moramo da obnovimo tok Kokre što pre da ne bude brana, a bujicom očistiti korito kojim je materijal došao do naselja", rekla je državna sekretarka Ministarstva prirodnih resursa i prostora Lidija Kegljevič Zagorc.

47 belgijskih izviđača koji su kampovali na poplavljenoj livadi takođe je spašeno noću u opštini Preddvor.

Komandant opštinskog štaba civilne zaštite Aleš Drekonja objasnio je da izviđači, koji su inače opravdano uplašeni, osim manjih ogrebotina, nisu povređeni, ali je njihov logor i stvari odnela voda.

Smešteni su u sali za sastanke i garaži hotela u Tupaliču, zbrinuli su ih prvaci predvorja, a preko Regionalnog štaba za Gorenjsku obezbeđeni su kreveti i ćebad.

(Telegraf.rs)

Video: Silovit grad potukao sela u okolini Gornjeg Milanovca: Haos od nevremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA