Mornarica Vojske Crne Gore posle više decenija konačno dobila potpuno nova plovila

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Sjedinjene Države su poklonile četiri brza patrolna čamca sa opremom čija je vrednost veća od 12 miliona dolara

Mornarica Vojske Crne Gore (VCG) je, zahvaljujući donaciji Vlade i poreskih obveznika Sjedinjenih Američkih Država, bogatija za četiri nova patrolna čamca za brzo reagovanje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su istakli iz tog Vladinog resora, ministar odbrane Dragan Krapović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, izvršili su u četvrtak u Budvi zvaničnu primopredaju tih plovila.

"Ukupna vrednost donacije, koja uključuje četiri patrolna čamca, prikolice za transport, komunikacione i GPS sisteme, rezervne delove, bezbednosnu i spasilačku opremu, kao i obuku i inženjersku tehničku pomoć, iznosi 12.154.277 dolara", kaže se u saopštenju, preneo je portal "Vijesti".

Reč je o četiri aluminijumska brza obalna patrolna čamca tipa CFRB (Coastal Fast Response Boat) koje pravi američka kompnija “Silver Ships” iz grada Mobil u saveznoj državi Alabama.

Ovo brodogradilište sredinom maja je Komandi za opremanje Ratne mornarice SAD (Naval Sea Systems Command) predalo ova četiri patrolna čamca vredna 6,12 miliona dolara, a koje je američka Mornarica prethodno naručila za potrebe Mornarice VCG.

Sredinom maja završena su i primopredajna ispitivanja tih plovila u vodama Meksičkog zaliva, nakon čega su oni zapakovani, ukrcani na brod i pomorskim transportom isporučeni u Luku Bar.

Tamo su četiri nova patrolna čamca Mornarice VCG skoro mesec dana neotpakovani stajali na operativnoj obali vojnog dela Luke Bar.

(Telegraf.rs)

Video: Crnogorska vojska podigla helikoptere da gase požar u blizini Bara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA