Usvojen budžet BiH za ovu godinu u iznosu od 1,35 milijardi KM

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Budžetski okvir iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg

Na današnjoj sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri usvojen je budžet BiH za 2024. godinu u iznosu od 1,35 milijardi KM.

Za usvajanje Budžeta je glasalo osam delegata, a šest je bilo protiv.

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara Srđan Amidžić rekao je na sednici Doma naroda parlamenta BiH, obrazlažući ovogodišnji Predlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, da budžetski okvir iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg, i da će svi budžetski korisnici imati dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje.

Amidžić je objasnio da je Ministarstvo odbrane u Savetu ministara ove godine dobilo umanjen budžet, jer je u prošlogodišnjem ostao 31 milion KM neutrošenih sredstava.

On je podsetio da je budžet u BiH svega dva puta na vreme usvojen i da se uvek ulazilo u privremeno finansiranje i da je to stvar složenih političkih odnosa u BiH.

"Nisam zadovoljan strukturom budžeta, on je stvar političkog dogovora", rekao je Amidžić i u obrazloženju naveo da je napravljena mala izmena u predloženom budžetu i da je Memorijalnom centru u Srebrenici povećan iznos za 100.000 KM.

On je naveo i da je kroz novi budžet uokvireno još milion KM za rešavanje problema klimatizacije u zgradi zajedničkih institucija.

Amidžić je dodao da je uredna otplata spoljnog duga BiH i da je ovim Predlogom budžeta za finansiranje spoljnog duga planirano 1.430.000.000 KM, i to Federacija BiH 940 miliona KM, Republika Srpska 470 miliona KM, Brčko distrikt oko 16 miliona KM i zajedničke institucije pet miliona KM.

"Plan rasta nije u budžetu jer nije još odobren i operativan, ne zna se ko će biti krajnji korisnici", rekao je Amidžić, preneli su mediji.

Prethodno je budžet usvojen u Predstavničkom domu PS BiH i on sada stupa na snagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Borba protiv diskriminacije, jedan od najvažnijih aktivnosti organizacije BRAVO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA