Velika potraga za parom na Braču: Zbog onoga što su držali u rukama, građani ih odmah prijavili policiji

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Par je snimljen sa pet ljuštura i meštani su ih prijavili policiji

U Hrvatskoj, tačnije u mestu Postira na Braču pokrenuta je potraga za jednim parom koji je uhvaćen kako nosi više strogo zaštićenih školjki.

U pitanju su ljušture periski, koje su zakonom najstrože zabranjene.

Par je snimljen sa pet ljuštura i meštani su ih prijavili policiji, preneo je portal "Morski". Oni su uspeli da pobegnu policiji, koja je podsetila građane i turiste da je školjka periska (pinna nobilis) strogo zaštićena i da je njeno vađenje i posedovanje zabranjeno.

Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a članak 153, stavka tri koja jasno kaže:

"Zabranjeno je držanje, prevoz, prodaja, razmena i nuđenje na prodaju ili razmenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta".

Zakonom o zaštiti prirode regulisana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće, zbog čega je zabranjeno ''uzimati ih iz prirode, namerno uhvatiti i/ili ubiti, namerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, namerno uznemiriti, naročito u vreme razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštetiti ili uništiti područja njihovog razmnožavanja ili odmaranja i prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati.

Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne vrste.

Bitno je spomenuti da se radi i o krivičnom delu uništavanje zaštićenih prirodnih vrednosti, s obzirom na to da je Krivičnim zakonom određeno kako će biti kažnjen svako ko ''protivno propisima usmrti, uništi, poseduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrstu.

Portal na kraju poziva čitaoce da prijave policiji ako prepoznaju ovaj par na 192 ili 112.

(Telegraf.rs)

Video: Otkrivamo da li su nemački turisti pohrlili u Hrvatsku?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA