Predati potpisi protiv obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj: "Ne želimo da se pridružimo Belorusiji"

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Centar za ekonomsko obrazovanje (CEO) predao je danas vladi i Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) peticiju s više od 5.000 potpisa

Centar za ekonomsko obrazovanje (CEO) predao je danas vladi i Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) peticiju s više od 5.000 potpisa protiv vraćanja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

Istakli su kako peticijom zvanično navode ekonomske i pravne argumente protiv politike vraćanja obveznog vojnog roka. Državni organi su sada dužni da pošalju odgovor podnosiocima peticije, preneo je portal "Index".

"Ministarstvo obrane još nije predstavilo celovit program detaljnog vojnog osposobljavanja. Ipak, detalji o mogućim modelima koji povremeno izlaze iz MORH već su pobudili veliki interes javnosti pa tako i građanske organizacije koja je organizovala spomenutu peticiju", naveli su iz CEO.

Iskoristili su priliku kako bi skrenuli pažnju na izjave određenih zvaničnika MORH i članova saborskog Odbora za obranu koji su tokom gostovanja u medijima predstavili dvostruko duže trajanje civilne službe kao praksu "nekih evropskih zemalja", prisutnu "u većini NATO članica".

"Jedina evropska zemlja koja propisuje dvostruko duže trajanje civilne službe svim vojnim obveznicima, a koji ulažu prigovor savesti je Belorusija. Republika Hrvatska nije notorna diktatura, ugradila je Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u svoj pravni poredak i ne sme preuzeti beloruski model slobode savesti", poručio je Hrvoje Marković, izvršni direktor CEO.

On je napomenuo da je Finska jedina članica NATO i Evropske unije koja malom delu vojnih obveznika nameće dvostruko dužu civilnu službu. Dodao je kako je o tome raspravljala radna grupa poslednje Opšte periodične revizije Saveta za ljudska prava UN.

"Pre dve godine, jedna članica je upozorila Finsku da poduzme mere kako bi osigurala da alternative vojnoj službi nisu kažnjavajuće niti diskriminatorne po svojoj naravi ili trajanju. Taj prigovor istaknula je ni manje ni više nego Hrvatska", upozorio je Marković.

Iz CEO su zaključili kako vojni rok krši Ustavom garantovano pravo na jednakost pred zakonom i ima negativne ekonomske posledice po tržište rada.

(Telegraf.rs)

Video: Velike NATO vežbe na samo 380 kilometara od centra Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordi

    19. jul 2024 | 13:49

    Neće Hrvati u vojsku,neće ni da ratuju jedino ako nije goloruk Srpski narod a bilo je i drugih naroda,zapisano je u istoriji borba protiv golorukih prorestanata u Nemačkoj kada je i nastao napis,"sačuvaj nas Bože kuge i Hrvata."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA