Istražni sudija pustio na slobodu bračni par koji se sumnjiči za mučenje bolesnih osoba

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Sudija pustio bračni par "mučitelja" da se brane sa slobode; Tužilaštvo će se žaliti

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu najavilo je žalbu na odluku istražnog sudije da pusti da se brane sa slobode Ivicu B. (73) i Maricu B. (68), osumnjičene da su 20 godina udomljavali i iskorišćavali bolesne štićenike kao radnu snagu.

Za krivično delo za koje je prijavljen ovaj bračni par, zakonom je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Njih dvoje su uhapšeni i određen im je policijski pritvor nakon što je otkriveno da su tokom 20 godina udomili više bolesnih osoba koje su prisiljavali da za njih rade različite poslove.

Sumnja se i da su ih fizički kažnjavali, a radilo se o odraslim osobama za čije su udomljavanje supružnici imali dozvolu.

Tužilaštvo je predložilo određivanje istražnog zatvora za oboje zbog opasnosti od uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela.

Sudija je zahtev Tužilaštva odbio jer smatra da takve opasnosti više nema budući da su svi štićenici premešteni iz kuće u kojoj su godinama mučeni. Osim toga, zakon kaže da se osobama starijima od 70 godina istražni zatvor može odrediti samo u izuzetnim slučajevima.

“Sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu nije prihvatio predlog ovog državnog tužilaštva i okrivljene je pustio da se brane sa slobode, pa će Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podneti žalbu na rešenje istražnog sudije", saopšteno je iz Tužilaštva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024: Snimak sa krila aviona!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA